A ropogós csemege uborka elkészítését a befőttes üvegek előkészítésével kezdjük: az üvegeket forró, mosószeres vízzel kimossuk, alaposan kiöblítjük, majd anélkül, hogy különösebben lecsöpögtetnénk, tepsire rakjuk és 15 percre 120 ºC-os sütőbe tesszük.
Az uborkákat szivaccsal megtisztítjuk, 2-3 vízben átmossuk. Folyóvízzel leöblítjük, megszikkasztjuk, végeiket vékonyan levágjuk.
Az üvegek aljába kaprot teszünk, szépen rátesszük az uborkákat. Annyi vizet öntünk az üvegekbe, amennyi ellepi az uborkát, majd a vizet leöntjük róla egy lábasba, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a mustármagot, a koriandermagot, a fekete borsot, a babérleveleket, a nátrium-benzoátot és fölforraljuk. 3-4 percig főzzük, majd beleöntjük az ecetet.
Az ecetes lét még forrón az uborkára merjük, az üvegeket csavaros tetővel azonnal lezárjuk. Ezután mindet egy befőzőfazékba állítjuk úgy, hogy újságpapírt teszünk alá; így elkerülhetjük, hogy az üvegek az edény aljának koccanva megrepedhessenek. Annyi vizet öntünk köréjük, amennyi az üvegek nyakáig ér, és addig forrósítjuk, míg gyöngyözve forrni nem kezd. Ezen a lángon főzzük a forrástól számított 10 percig, majd a tűzről levesszük, és a vízben hűlni hagyjuk. Az üvegeket lecsöpögtetjük, letörölgetjük, és száraz hűvös helyen tároljuk.