Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Óvodákba és idősek otthonába is kerülhetett a romlott húsból

default user icon
MTI
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai 13 tonna jelöletlen, lejárt húst zároltak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, melyből idősek otthonába, éttermekbe és óvodákba is kerülhetett.

Egyszerre két önálló, de egy érdekeltségi körbe tartozó vállalkozásnál tartottak ellenőrzést a múlt héten a Nébih munkatársai a megyében.

A húskészítmény előállítóban a hatóság ellenőrei több higiéniai hiányosságot találtak, az ellenőrzés során megállapították, hogy számos termék fogyaszthatósági és minőség megőrzési ideje lejárt. Aszakemberek a több mint 3 tonna húst azonnal kivonták a forgalomból, elrendelték a megsemmisítést, a húsüzem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették.

A raktárban mintegy 10 tonna jelöletlen, lejárt fogyaszthatósági vagy minőség megőrzési idejű tételt találtak, a termékeket lefoglalták, a cég tulajdonosát pedig kötelezték az általa gyártott termékek visszahívására.

A vállalkozás többek között idősek otthonába, éttermekbe, kis üzletekbe és óvodákba is szállított.

A kereskedelmi raktárban megdöbbentő állapotok fogadták az ellenőröket: a padozat és a mennyezett több helyen koszos, szennyezett, rozsdás, a hűtőterek pedig rendezetlenek voltak. A raktárban az engedélyezettől eltérő módon végezték a húsdarabolást. A szabályos munkavégzéshez a megfelelő körülmények sem voltak adottak. Emellett engedély nélkül, tiltott módon fagyasztottak le termékeket.

Az eljárások folyamatban vannak, a két vállalkozás több millió forintos bírságra számíthat.

Ezek is érdekelhetnek

Friss