Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A Rögös túró a te konyhádból sem hiányozhat!

Bátran állíthatjuk, hogy a Rögös túró a magyar konyha egyik legegyedibb alapanyaga. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Következzen egy rövid gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Világszerte számos lágy sajtot, illetve túróféleséget kóstolhatunk, de a Rögös túró mindegyiktől elkülönül. A laza rögös állag, a zamatos íz a Rögös túró egyedi tulajdonsága, amit a hagyományos elkészítési módjának köszönhet. Ezt a gyártási módot pedig csak a Kárpát-medencén belül alkalmazzák.

A Rögös túró nem akármilyen túró, egyedülállóságát nemzetközi eredmény is alátámasztja. 2019-ben az Európai Unió felvette nyilvántartásába és hagyományos különleges élelmiszerként ismerte el. Ezt a védettséget csak az a termék kaphatja meg, ami összetételében vagy előállítási módjában hagyományos. Az ilyen termékek csomagolásán megtalálható a HKT, azaz a Hagyományos Különleges Termék sárga és kék színű logója is.

A Rögös túró a magyar konyha egyik alapja, sokan és sokféle formában szeretjük. Finom édesen, sósan. Páratlan tejtermékünkkel be is mutatunk egy receptet!

Túrógombóc eperöntettel

A gombócok hozzávalói:

  • 500 g Rögös túró
  • 100 g vaj
  • 4 db tojás
  • 1 csipet só
  • 1 db citrom
  • 1 ek. porcukor
  • 1 ek. búzadara
  • 1 ek. zsemlemorzsa a gombócba
  • 100 g zsemlemorzsa pirítva a tálaláshoz

Az eperöntethez:

  • 400 g eper
  • 2 ek. cukor
  • ½ db citrom leve

Elkészítés:

  1. A Rögös túrót egy villával összetörjük, hozzáadjuk a vajat, a tojássárgáját, a citrom reszelt héját, a búzadarát és a morzsát. 
  2. A tojásfehérjéből a porcukorral és a sóval kemény habot verünk, és óvatosan hozzáadagoljuk a tésztához, amit 1 órára hűtőbe teszünk. 
  3. A hideg masszából vizes kézzel gombócokat formázunk, amiket sós, forró vízben kb. 10 perc alatt kifőzzük. A kész gombócokat pirított zsemlemorzsába forgatjuk.
  4. Az epret melegíteni kezdjük. Mikor szétfőnének, hozzáadjuk a cukrot a citromlével. Néhány perc főzés után egy botmixerrel pürésítjük.
  5. További receptekért, érdekességekért irány a Rögös túró oldala!

www.rogosturo.hu

(X) 

Ezek is érdekelhetnek

Friss