Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rizst kérek! De milyet?

Hajdanán "könnyű" dolgunk volt: az élelmiszerbolt polcán csupán egy fajta rizst találtunk, akár rizses húst, akár valami egzotikusabbat szerettünk volna főzni. Manapság már tudjuk: egyes ételek sokkal finomabbak, ha egy bizonyos rizsfatjával készítjük el őket. De melyek is a legfontosabb fajták, típusok?

A rizsfajták között legkönnyebben talán a színük és az alakjuk alapján tudunk eligazodni.

A rizs színei

barna rizs attól barna, hogy a hántolás után nem koptatják le róla a pelyvás héj alatti ezüsthártyát", emiatt nagyobb a tápértéke - viszont lassabban fő, s keményebb marad.

piros camargue rizs a vad- és a nemesített rizs keresztezéséből származik. Hántolatlanul és kezeletlenül vásárolható.

Az országban opál rizsként ismert speciális fajtát még a héjában felgőzölik, s csak utána hántolják. Ez a típus a nyersen fényezettnél ízletesebb és tápdúsabb.

A hántolt és fényezett rizsek rendszerint fehérek; fajtájukra így inkább az alakjukból következtethetünk.

A szemek alakja, illata

Rövid szemű rizs

A rövid szemű fajták általában puhábbra főnek, s hajlamosak az összetapadásra. Utóbbiakat könnyebb pálcikával enni, és inkább ezeket ajánljuk gombócok vagy desszertek alapanyagául.

Sült tejberizs krémmel és körtével 

Hozzávalók:
4 körte
1 citrom
20 dkg cukor
A tejberizshez:
5 dl tej
10 dkg rövid szemű rizs
1/2 vaníliarúd
1 evőkanál cukor
A krémhez:
2,5 dl tej
2 tojássárgája
5 dkg cukor
1 csapott evőkanál liszt
A forma kikenéséhez:
diónyi vaj
A tetejére:
4 mézes puszedli
2 dkg margarin

Elkészítés: A körtét meghámozzuk, magházát kivágjuk, húsát negyedeljük, citromlével meglocsoljuk, nehogy megbarnuljon. Fél liter vizet a cukorral fölforralunk, a körtedarabokat belerakjuk, és 2-3 perc alatt félpuhára főzzük, majd a levében hagyjuk kihűlni. Elkészítjük a tejberizst. A tejet fölforraljuk, a rizst beleszórjuk, beledobjuk a vaníliarudat, és 20-25 perc alatt, folyamatosan kevergetve, kis lángon megfőzzük. A tűzről levéve hozzáadjuk a cukrot, kihűtjük. A krémhez a tejet felforraljuk. A tojássárgáját a cukorral, a liszttel habosra keverjük, és a forró tejből 4 evőkanálnyit a tojássárgájába dolgozunk. Szüntelenül kevergetve a többi tejbe csurgatjuk. Kevergetve, 2-3 perc alatt krém sűrűségűre főzzük. Ha kész, a rizzsel összeforgatjuk. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Kivajazunk egy tűzálló tálat, a massza felét belesimítjuk, a lecsöpögtetett körtéket rárakjuk, és a maradék rizzsel betakarjuk. A tetejére reszeljük a mézes puszedlit, végül olvasztott margarinnal meglocsoljuk. A sütőben 10 perc alatt megsütjük.

Legjobb tejberizs recept >>>

Rizottórizs

Arizottórizskerek szemű fajta. Mivel az étel elkészítésekor gyakran kevergetik, sok keményítő oldódik ki belőle, s közben rengeteg folyadékot szív magába. (A spanyol paella készítéséhez is egy hasonló fajtát, a calasparrát ajánlunk.)

Kagylós rizottó 

Hozzávalók:
1 kis fej vöröshagyma
10 dkg piros húsú paprika
15 dkg paradicsom
30 dkg rizottórizs
6 dl csirkeleves, kockából
40 dkg kagylóhús
2 csipet sáfrányos szeklice
1 dl olívaolaj
2 evőkanál vágott kapor 
 
Elkészítés: A hagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk. A paprikát megmossuk, és a húsát apróra kockázzuk. A paradicsomok héját lehúzzuk, a paradicsomot kettévágjuk, kikaparjuk a magjait is, és a húsát kockákra vágjuk. Megmossuk, és lecsepegtetjük a rizst. A csirkelevet felforraljuk a sáfrányos szeklicével és a kagylóval. Az olajat felhevítjük, megfuttatjuk benne a hagymát, majd rátesszük a rizst. Amikor felmelegedett sózzuk, borsozzuk, rátesszük a paprikát, és rászűrjük a levet a kagylóról. Forraljuk fel, és letakarva, nagyon kíméletesen 4-5 percig főzzük. Belekeverjük a paradicsomot, a kaprot, a kagylókat. Ha nagyon keménynek tűnik a rizs, és már teljesen beitta a levét, akkor öntsünk alá még kevés vizet. Ismét takarjuk le, és 2-3 percen át főzzük össze, majd tegyük félre. A rizst 10-15 percen át lefedve pihentetjük, utána tálaljuk. 

Szusirizs

A szusikészítéshez szintén egy kerek szemű - speciális hántolt japán - fajtát ajánlunk, amely jellegéből adódóan ragacsosra fő, így könnyebb vele bánni. A jellegzetes szusiíz elérése érdekében a kifőtt, majd lehűlt rizst dolgozzuk össze sóval, cukorral és rizsecettel.

Avokádós szusi

Hozzávalók:
1 pohár szusirizs
1 dl rizsecet
3 evőkanál cukor

1 csomag norilap (tengeri alga)
1 db avokádó
1 db zöld kaliforniai paprika
1 db piros kaliforniai paprika

Elkészítés: A rizst megmossuk, lecsepegtetjük, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Kis lángon, kevergetve főzzük, míg a főzőlevét felveszi és a szemek megpuhulnak. A rizsecetet tálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és a sót. Jó, ha megmelegítjük. A kész öntetet a lecsöpögtetett, meleg rizshez adjuk, és hagyjuk állni, míg langyosra hűl. Az avokádót kettévágjuk, kivesszük a magját, meghámozzuk és körülbelül kisujjnyi vastagságúra csíkozzuk, csakúgy, mint a paprikákat. Összeállításkor a norira rakunk egy kupac rizst, elegyengetjük, szépen, egyenletesen elhelyezzük rajta az avokádót és a paprikát, és aztán egy bambuszlap segítségével szorosan feltekerjük. A kész hengereket 1,5-2 centis darabokra vágjuk, felfordítjuk, hogy látszódjon a töltelék, és wasabival (erős japán tormaféle), szójaszósszal és savanyú gyömbérrel tálaljuk.

Általánosságban elmondható, hogy a hosszú szemű fajták  a főzésnél nem tapadnak annyira össze, "pergősek", így elsősorban hagyományos köretnek valók.

Basmati rizs

A basmati rizst hagyományosan a Himalája lábainál termesztették. Nyugaton mind az íze, mind a főzés közben felszabaduló, mennyei illata miatt kedvelik.

Csicseriborsó rizzsel 

Hozzávalók:
1/2 kg csicseriborsó
2 evőkanál olívaolaj
2 fej vöröshagyma
12 paradicsom
1 evőkanál piros paprika
ízlés szerint, de egyenlően chili, indiai fűszerkeverék, curry
25 dkg basmati rizs

Elkészítés: A csicseriborsót elkészítés előtt fél nappal beáztatjuk. A vöröshagymát kockára vágjuk, és az olívaolajon üvegesre pároljuk, majd rátesszük a kockára vágott paradicsomot és a csicseriborsót. A fűszerekkel ízesítjük és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Úgy két órán át pároljuk, figyelve, hogy a víz soha ne fogyjon el róla. Közben előírás szerint megfőzzük a rizst, tálon koszorúba rendezzük, a közepébe tesszük a csicseriborsót, és így kínáljuk.

Jázminrizs

Jázminrizst elsősorban Thaiföldön és Kínában termesztenek. Nevét valószínűleg arról kapta, hogy főzés közben intenzív virágillatot áraszt. Főzési tipp: főzzük 8 percig bő, sós vízben, majd szűrőbe öntve csepegtessük le. Ha kész, dobjuk egy kevés vajra és pihentessük néhány percig.

Sárga rizs mazsolával 

Hozzávalók:
1 bögre jázminrizs
kurkuma
mazsola

kevés olaj

Elkészítés:  
1. Ha főzve készül: 2 bögre vizet sóval felteszünk főni. Mikor forr, beletesszük a rizst, a kurkumát ízlés szerint és a mazsolát. Kis lángra állítjuk, és 20 percig lefedve főzzük. Olaj vagy margarin akkor kell bele, ha valaki száraznak találná.
2. Mikróban: egy tálba olajat öntünk, a kurkumával elkeverünk, belekeverjük a rizst, alaposan elkeverjük, beleszórjuk a mazsolát, ráöntünk 2 bögre vizet, sót, és a mikróban megfőzzük a rizsfőző programon (ha nincs, 100%-on 12 perc).

Vadrizs

A sötét színű vadrizs, valójában nem is rizs, hanem egy fűféle termése, de lényegében ugyanúgy használjuk, mint a pergősebb rizsféléket. Arra mindenképpen ügyeljünk, hogy főzési ideje hosszabb, és íze igen intenzív.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss