Előkészítés: A rizst megmossuk. A debrecenit húsdarálón ledaráljuk. A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk. A salátaleveleket megmossuk, leszárítjuk, félretesszük a díszítéshez.
Elkészítés: Lábosban felforrósítunk 1 evőkanál olajat, a rizst megfuttatjuk benne, felöntjük kétszer annyi vízzel, mint a rizs térfogata, megsózzuk, lefödjük, felforraljuk, majd levesszük a tűzről. 20-25 percig hagyjuk duzzadni. Ehhez az ételhez az a jó, ha a rizs kissé nedvesebb marad. Hagyjuk kissé kihűlni. A maradék 2 evőkanál olajon a fokhagymát kissé megpirítjuk, hozzákeverjük a ledarált debrecenit, összepároljuk, hagyjuk kihűlni. A rizsből vizes kézzel gombócokat formázunk. Mindegyiknek a közepébe mélyedést nyomunk, amit egy kanálnyi kolbásszal megtöltünk. A gombóc „száját” rizzsel lezárjuk, szép gömbbé formázzuk. A tojásokat felverjük, sózzuk, borsozzuk, és kenőecsettel a gombócokat bekenjük vele. A zsemlemorzsában megforgatjuk, és forró olajban aranysárgára sütjük. Törlőpapíron hagyjuk lecsepegni. A salátaleveleken tálaljuk. Párolt zöldséggel kínáljuk.