Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rizses hús csirkéből - így lesz hibátlan a klasszikus kedvenc

Anyukám repertoárja nem túl széles, de tény, hogy amit főz, az általában nagyon finom. Szortimentje egyik legnépszerűbb eleme a rizses hús, amit mindannyian imádunk. Mama különösképp, hiszen ez az étel gyorsan kész van, így nem kell a konyhában tölteni az egész napot.

Apukám nincs oda a disznóhúsért, ezért a rizses hús nálunk a leggyakrabban csirkemellből készül, és miután remekül be is lehet ízesíteni, melle húsa ide, vagy oda, egyáltalán nem száraz, sőt! Rizses hús esetén nem mindegy az sem, milyen rizzsel dolgozunk. Válasszunk kerekszeműt!

Az étel alapját egy hagyományos pörkölt adja. A rizs ennek levében fő, ettől lesz olyan ellenállhatatlanul ízletes. Vegyük figyelembe, hogy a jó pörkölthöz három dolog elengedhetetlen. Egyrészt nincs jó „pöri” sok-sok, lassan üvegesre párolt hagyma nélkül. Emellett fontos a kiváló minőségű pirospaprika, hiszen ez adja az étel gerincét.

A legfontosabb munkafázis pedig a hús megpirítása, amit a háziasszonyok nagy része következetesen kihagy. A pörkölt pedig ettől lesz az, ami. Ha egy igazán jó rizses húst szeretnénk csinálni, akkor a sorrend úgy néz ki, először először megpirítjuk a húst, hiszen ez rengeteg plusz ízzel gazdagítja majd az ételt, a hagymát pedig csak ezután adjuk hozzá.

Hozzávalók 6 személyre:

  • 60 dkg csirkemellfilé
  • 2 db közepes vagy 1 nagy hagyma
  • 1 db nagy, érett paradicsom
  • 1 db hegyes, erős zöldpaprika (ha nem szereted az erőset, helyette 1 db tv paprika)
  • 2 tk. pirospaprika
  • 4 ek. olaj vagy kacsazsír
  • 450 ml alaplé (ha nincs, jó a víz is!)
  • só, bors
  • 30 dkg kerekszemű rizs

Elkészítés:

  1. Töröljük a húst szárazra, majd kockázzuk falatnyi darabokra. Megmosni nem kell, hiszen a hőkezelés alatt minden esetleges kórokozó elpusztul.
  2. Aprítsuk fel a hagymát. A paprikát vágjuk négybe, a paradicsomot kockázzuk fel.
  3. Egy vastag fenekű lábasban forrósítsuk fel a zsiradék felét, majd dobjunk rá annyit a húskockákból, hogy a lábas ne legyen túlzsúfolva. Ha túl sokat teszünk bele egyszerre, akkor a párától csak párolódni, nem pedig pirulni fog. A húst néha keverjük át, és ha minden oldala színt kapott, vegyük ki az első adagot, majd tegyünk bele egy következőt. Tegyünk így addig, míg minden hús el nem fogy, majd tegyük félre.
  4. Tegyük a lábasba a maradék zsiradékot, vegyük le a hőt közepesre, majd adjuk hozzá a hagymát. Sózzuk meg, és pároljuk üvegesre.
  5. Szórjuk a hagymára a pirospaprikát, keverjük át és adjuk hozzá a paradicsomot, a paprikát, majd a húst.
  6. Pároljuk az ételt 20 percig, és ha túl száraznak tűnne, adjunk hozzá egy kevés vizet.
  7. Amikor már majdnem kész, öntsük rá a rizst és kb. annyi forró folyadékot, amennyi a pörkölt lábasban lévő szaftjával együtt a rizs mennyiségének duplája. Kóstoljuk meg, és sózzuk ízlés szerint.
  8. Alacsony lángon lefedve és néha átkeverve pároljuk az ételt addig, míg a rizs meg nem puhul. Ha szükséges, főzés közben adjunk hozzá időnként még egy kevés vizet.
  9. Tálaljuk savanyúsággal.

Borítókép: Mindmegette

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss