Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A legjobb rizses egytálételek - minden háziasszony megmentői

A gyors és tartalmas ételek között előkelő helyet foglalnak el a különféle rizses egytálételek. A rizs eleve szuper alapanyag, levesbetétnek, köretnek, tölteléknek is kitűnő. Laktat, jól felveszi a nedvességet, s általában a gyerekek is kedvelik.

A rizses egytálételeket pedig nem csak a gyerekek, hanem az anyák, a család szakácsai is szeretik, mivel viszonylag kevés munkával, valóban tartalmas és izgalmas fogásokat készíthetnek. A rizsben gazdag, szaftos, sokféle zöldséggel, hússal gazdagított ételeknek a világ minden táján nagy a keletje. Ázsiában a pilaf hódít, Indiában a biryanit eszik, a spanyoloknál a paella a menő, az olaszok pedig rizottót vagy tartalmas rizssalátákat készítenek.

Mi kerüljön abban az egyetlen egy tálba?

Az egytálételek hagyományait követve a rizses fogások is egy edény felhasználásával készülnek a legtöbb esetben. Mivel a rizs gyorsan megfő, megpárolódik, ezért általában ő az utolsó komponense ezeknek a fogásoknak. Az alapot szinte bármi szolgáltathatja. A magyar konyhában leggyakrabban valamilyen húsos ragu képezi a rizses étel kiindulópontját. Ez az a bázis, amire az egész fogás épül. A ragu lehet sertéshúsból, borjúból, szárnyasból vagy - a hagyományostól eltérően - halból vagy a tenger gyümölcseiből is.

Mivel fűszerezzük?

Fűszerezése pedig csak rajtunk áll. A hagyományos pirospaprikás bácskai rizseshúson kívül, érdemes zöld fűszeres, tejszínes, zöldségekkel gazdagon megpakolt ragukat is készíteni, de klasszikus alapokra is helyezhetjük a rizses ételünket, készülhet borsópörköltre vagy tojáspörköltre épülő ebédünk is.

Az indiai biryani mintájára curryvel is fűszerezhetjük a rizses ételünket. Az indiai változatban sokszor találkozni borsóval, babbal, a ragu pedig készülhet kecskéből vagy épp bárányból is. A biryani fűszerei a kardamom, a koriander, fahéj, fokhagyma, menta vagy épp a gyömbér.

Az ázsiai rizses ételekben nem csak zöldség és hús kap helyet, hanem gyümölcsökkel, aszalványokkal vagy akár különféle magokkal is gazdagíthatják ezt a fogást, sőt sok esetben a pilaf még a rizshez sem ragaszkodik, bulgurral is gyakorta készülhet ez az étel.

Az elkészült ételhez pedig tálaláskor adhatunk egy kevés szezámmagot, nigella magot, tört lenmagot, diót, mogyorót, mandulát vagy épp egy fél gránátalmát, kevés szőlőt, mazsolát, esetleg apróra vágott aszalt szilvát, sárgabarackot. Természetesen ilyenkor az alap ízesítését is ennek megfelelően kell kialakítani, de egy kis arab beütésű fűszerezés esetén már bármelyik kiegészítő megállja a helyét.

Az elkészült fogásokhoz nem csak a fent felsoroltak adhatók, hanem számos friss zöld fűszer közül is választhatunk. A hagyományos petrezselyem mellett/helyett, kerülhet a rizses ételünkre oregánó, csombor, majoránna, kevés tárkony, koriander, zsálya, rozmaring vagy egy kevés bazsalikom.

A rizses egytálak esetében semmi mást nem kell figyelembe venni, csak az ízharmóniát és az alapanyagok elkészülési idejét. Ha ezt szem előtt tartjuk, akkor számtalan saját, egyedülálló fogást kísérletezhetünk ki.

Rizses receptek >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss