Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Milyen fajtát válasszunk? Hogyan főzzük meg? Mindent a rizsről!

Csokorba gyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat az emberiség felének alapvető táplálékáról, a rizsről.

A búza után a rizs a második legfontosabb gabonánk. Népszerűségét szinte korlátlan eltarthatóságának és sokoldalú felhasználhatóságának köszönheti, kb. 7000 fajtája ismert. Alacsony a glikémiás indexe és gluténmentes, így cukorbetegek és lisztérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. Hántolatlanul teljes értékű táplálék, továbbá gazdag B-, E- és K- vitaminban. Rizsből lisztet, pelyhet, tejet és bort is készítenek.

A hosszú szemű rizs főzés közben nem tapad össze. Rizzsel készülő húsos és zöldséges főételekhez, valamint köretekhez használható. Az összeragadó rövid és közepes szemű fajták ideálisak rizottóhoz, sushihoz, tejberizshez, rizsgombóchoz, rizses desszertekhez.

3 CSÁBÍTÓ KÖRET, MELYEKET ÉRDEMES KIPRÓBÁLNI! >>>
Melyiket válasszuk?

Fehér rizs

Először hántolják, majd fényezik. Ez a kínai konyha kedvenc rizsfajtája. Ha 1-2 kiskanál citromlevet teszel a főzővízbe, a rizs még fehérebb lesz.

Barna rizs

Hántolatlan fehér rizs, magas rosttartalma miatt az egészséges táplálkozás egyik alapköve. Minden más rizsfajta helyettesíthető vele, de tovább kell főzni.

Előfőzött rizs

A külső rétegét előfőzés után távolítják el, így a tápanyagok a szemben maradnak. A barna rizshez hasonlóan értékes, viszont sokkal hamarabb elkészül.

Basmati rizs

Hosszú szemű, kellemes illatú, a Himalája lábánál termesztik. Az indiai konyha fő alapanyaga, mindenféle ázsiai ételhez ajánlott.

Jázminrizs

Ez a Thaiföldről származó fajta főzéskor enyhe virágillatot áraszt. Mivel a szemek pároláskor egymáshoz tapadnak, pálcikával is könnyen fogyasztható.

Fekete rizs

Indonéziában és a Fülöp-szigeteken honos. Mogyorós aromája miatt sós és édes fogásokhoz is illik. A főzéstől sötétlilára színeződik, látványossá teszi a legegyszerűbb ételt is.

Vörös rizs

Közép-Ázsiában termelik. Rövid szemű, tovább kell főzni, mint a fehér rizst. Jól mutat más rizsfajtákkal keverve, de külön kell főzni, mert beszínezi a főzőlevet.

Vadrizs

Valójában az Észak-Amerikában őshonos vízifű sötétbarna magja. Tovább kell főzni, mint az igazi rizseket. Jól illik salátákba, levesekbe, és gyakran keverik barna rizzsel.

Hogyan készítsük el?

Többször mossuk át a rizst, amíg a víz tiszta nem marad. Tegyük vastag aljú edénybe, és öntsünk rá annyi hideg vizet, hogy kb. 2,5 cm magasan álljon felette. Ne sózzuk meg! Magas hőfokon főzzük fedő nélkül 10-15 percig, amíg a víz elpárolog. Kapcsoljuk a tűzhelyt a legalacsonyabb fokozatra, és pároljuk a rizst lefedve további 10-15 percig. Közben ne emelgessük a fedőt! Végül húzzuk félre a kész rizst, és pihentessük fedő alatt újabb 10-15 percig.

Egy másik módszer szerint pirítsuk meg a rizst kevés zsiradékon, öntsük fel másfélszeres-kétszeres mennyiségű vízzel, illetve levessel, és pároljuk meg kis lángon, vagy hagyjuk párolódni 15-20 percig. Rövid pihentetés után keverjünk bele egy kevés vajat.

Ezek mellett azonban a rizs elkészítésének több módja is ismert.

Kreol módszer

A rizst lobogó sós vízbe öntik, kb. 15-20 percig főzik, majd leszűrik. Hagyják lecsepegni, langyos sütőben kigőzölik, majd kevernek hozzá egy kevés vajat.

Gőzöléses módszer

Ehhez először megmossák a rizst, közepes lángon 5 percig főzik, leszűrik, majd párolóbetétben, vagy gézzel bélelt szitában gőz fölé helyezik 20-30 percre. Száraz ruhával lefedve még további 10 percig kell pihentetni. Ezt a módszert Európában ritkán alkalmazzák.

Abszorpciós módszer

A piláf módszerhez hasonlít, de a rizst nem kell főzés előtt megpirítani. Először többször átmossák, majd hagyják megszáradni. Ezután felengedik annyi vízzel, hogy az kb. 1 cm magasan ellepje, és addig forralják, amíg a víz szintje a rizs szintjéig apad. Ezután a legalacsonyabb hőfokon főzik 10-12 percig, majd lefedve állni hagyják még 10 percig.

GYORS KÖRETEK: A LEGJOBB ALTERNATÍVÁK, HA UNOD A KRUMPLIT ÉS A RIZST >>>

Ezek is érdekelhetnek