Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rizs: főétel, köret és desszert egyben

Rizst rizzsel? Ki látott már olyat? Jelen esetben az, aki elolvassa és elkészíti az alábbi recepteket. Garantáljuk: akit megkínálsz, nem fogja észrevenni, hogy minden egyes fogás rizsből készült.

Mégpedig azért nem, mert az ételek, amelyeknek alapanyaga a rizs, igen változatosak lehetnek. Levesbetétként használhatjuk, tölthetünk vele szárnyast, belegyúrhatjuk a köretbe, idényzöldségekkel összekeverve salátaként is megállja a helyét és desszertként is hívogató.

 

És most lássuk a rizses finomságokat!


Paradicsomleves túrós paprikagombóccal  

Hozzávalók 4 személyre: fél póréhagyma, 2 szárzeller, 3 szál bazsalikom, 3 evőkanál olívaolaj, 4 dl zöldségleves (kockából), 6 dl paradicsom ivólé, 10 dkg rizs
A paprikagombóchoz: 3 színes húsú paprika (piros, sárga, zöld), 1 evőkanál olívaolaj, 20 dkg tehéntúró, 1 tojás, 5 dkg búzadara
Előkészítés:
A póréhagymát megtisztítjuk, megmossuk, karikákra vágjuk. A zellert, a bazsalikomot leöblítjük, felaprítjuk. A körethez a paprikákat megmossuk, héját vékonyan, éles késsel eltávolítjuk, húsukat nagyon apró kockákra vágjuk.
Elkészítés:
1. Paprikagombóc
Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, a paprikákat megfonnyasztjuk benne, majd félretesszük. A túrót áttörjük, összekeverjük a tojással, a búzadarával, a paprikakockákkal, sóval ízesítjük, és 20-30 percen át a hűtőben pihentetjük. majd a masszából sós, forró vízbe kis gombócokat szaggatunk, és kíméletesen, 5-6 percen át főzzük. Amikor kész, levesszük a tűzről, és tálalásig vízben hagyjuk.
2. A leveshez mélyebb lábosban az olaj felét felforrósítjuk, megpirítjuk benne a pórét és a zellert, majd beleöntjük a zöldséglevest és a paradicsomlevet. A bazsalikommal és sóval, borssal ízesítjük.
3. Amikor forr, beleszórjuk a rizst, és nagyon kíméletesen főzzük. Amikor már puha a rizs, az egészet összeturmixoljuk, és átszűrjük. A levesbe öntjük a maradék olívaolajat, és ismét összeforraljuk, majd tálaljuk. A túrós paprikagombócokkal tálaljuk.


Tojásos curry rizzsel 

Hozzávalók: 3 evőkanál olaj, 3 kisebb vöröshagyma, 2 teáskanál curry, 1 doboz (240g) hámozott konzervparadicsom, 8 tojás, kb. 200 g konzerv mexikói zöldségkeverék (zöldborsó, kukorica, pritamin), 5-6 evőkanál natúr joghurt, főtt rizs a tálaláshoz
Elkészítés:
1. Megtiszítjuk, és vékony szeletekre vágjuk a hagymákat, majd egy serpenyőbe olajat teszünk, megforrósítjuk, és 10 perc alatt aranyszínűre sütjük rajta a hagymát.
2. Hozzákeverjük a curryt, és még két percig pirítjuk. Ezután belekeverjük a felszeletelt paradicsomot, 2 dl vizet öntünk rá, megsózzuk, és takaréklángon 20 percig főzzük. (Ha nagyon elpárolog a leve, adhatunk hozzá még egy kis vizet.)
3. Ezalatt főzzük meg, pucoljuk meg, és vágjuk félbe a tojásokat.
4. Ha letelt a 20 perc, a hagymához adjuk hozzá a lecsepegtetett mexikói zöldségkeveréket és a joghurtot, és lassan főzzük még 2-3 percig.
5. Végül óvatosan adjuk hozzá a tojásokat, és jól forgassuk az egészet át. 6. Rizzsel (vagy főtt tésztával) tálaljuk.


Rizssaláta csirkehússal 

Hozzávalók 4 személyre: 2 tasakos barna rizs, 4 kisebb csirkemellfilé, 1 dl olívaolaj, 10 dkg kígyóuborka, 2 kaliforniai paprika, 1 csomag retek, 1 szál póréhagyma, 2 evőkanál fűszerecet, 1 evőkanál gorombára vágott petrezselyem, 1/2 fej fejes saláta, 1/2 fej lollo rosso saláta 
Előkészítés:
A barna rizst a csomagoláson olvasható előírás szerinti idő alatt sós forró vízben megfőzzük, majd leszűrjük. A csirkehúst lemossuk, konyhai papírtörlővel leszárítjuk, sózzuk, borsozzuk. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. Néhány salátalevelet félreteszünk a tálaláshoz.
Elkészítés:
1.A zöldségeket vékony csíkokra vágjuk, megsózzuk, összekeverjük, és 10-15 percre félretesszük, állni hagyjuk.
2. A húst kevés olajjal kikent bevonatos serpenyőben pirosra sütjük (figyeljünk, ne száradjon ki!).
3. Amikor a zöldségek kissé megpuhultak, meglocsoljuk az olaj, az ecet és kevésvíz keverékével.
4. Ha a rizs kihűlt, összekeverjük a zöldségekkel, hozzáadjuk a petrezselymet, őrölt fehér borssal megszórjuk, ha kell, még sózzuk, és 1 órára hűtőbe tesszük.
5. Pihentetés után a félretett salátalevelekkel kibélelt tányérokon a csirkehússal kínáljuk. (A húst bele is vághatjuk a salátába.)


Mascarponés-karamelles rizs 

Hozzávalók 6 személyre: A rizshez: 20 dkg rizs, 6 dl tej, 5 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor
A karamellhez: 5 dkg cukor, 2 dl tejszín
A krémhez: 3 banán, 2 dl tejszín, 25 dkg mascarpone, 3 evőkanál cukor
A díszítéshez: 1 evőkanál kakaópor, tetszőleges gyümölcsök 
Előkészítés: A rizst megmossuk, lecsepegtetjük. Felforralunk 3 dl vizet egy csipet sóval, beleszórjuk a rizst, és lefedve addig főzzük, amíg a vizet beissza.
Elkészítés: A tejet felforraljuk cukorral, a vaníliás cukorral. Amikor a rizs beitta a vizet, ráöntjük a tejet, és letakarva, nagyon óvatosan főzzük, párszor megkeverjük. Amikor már majdnem beitta a tejet, félrehúzzuk a tűzről, és állni hagyjuk, de a fedőt nem vesszük le 20-30 percig. Közben elkészítjük a karamellt. A cukrot nagyon óvatosan karamellizáljuk, amikor már szép a színe, ráöntjük a tejszínt, és felolvasztjuk benne a karamellt. Amikor elolvadt, a puha tejberizshez keverjük. Előveszünk egy kisebb tálat. A rizs felét beletesszük, vékonyan rászeleteljük a banánokat, majd betakarjuk a rizs másik felével, és kanállal lenyomkodva tömörítjük. Félretesszük, hogy jól kihűljön. Ha teljesen kihűlt a rizs, kemény habbá verjük a tejszínt. Kikeverjük a mascarponét kevés cukorral, végül a tejszínhabbal. A karamelles rizst megkenjük a krém felével, és megszórjuk kakaóporral. A maradék krémet habzsákba szedjük, és megdíszítjük a rizs tetejét. Tálalásnál tehetünk rá szeletelt gyümölcsöket, öntetet. 

További rizses finomságok >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss