hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rizottó füstölt tarjával, tojással és vörösbabbal

45 perc
bonyolult
megfizethető

Elkészítés

Elkészítés: Tarjás rántotta a megrendelés, fantázia beindul, kipenderül a konyhába és... a babot leszűr, a szűrőben folyó vízzel is átöblít, levét bele a rizs leendő főzővizébe, félre, csöpörészni. Előírás szerint vagy húslében feltesz a rizst (tasak nem szükségeltetik). Ha kész, leszűr az izgi színárnyalatot öltött produktumot, fedő reá kackiásan félrecsapva, a tűzhelyen melegen tart.

Közben felapróz a bacont, rövid gyufaszálra vagy apró kockákra darabol a guszta tarját (közben nem csipeget !), lehánt a hagymusok héját.

A tojásokat héjdarabka nélkül (nem finom) borvörös keverőtálba gyülekeztet, bele a tejföl, csepp só (óvatost, a tarja is sós), a paprikakrém, hosszabb ágú villával alaposan felver, majd elnézést kér a helybenhagyottól.

Az előkészített szépségeket és a fűszereket felsorakoztat a tűzhely mellett, a sor vége már a pult szélén csimpaszkodik. Hadra fogja a komolyabb feladatokon edződött kényelmes, nagyobbacska nyeles serpenyőt, bele a kolbi illatos zsírja, felforrósít. Indul a kevergetéses futam, bele a bacon, üvegesre, lángról le, beletör a fokhagymákat, borsoz, majorannáz, tűzre vissza, forrósít (huú,de finom illatpászmákat ereget), bele a tarja, gyorsan átpirít. Bele a bab, amikor pukkadoznak, hozzá a tojás, kevergetve megsüt, közben apróz a nagyobbacskára sikeredett darabokat, kész, levesz, elereszt egy(két) megkönnyebbült sóhajt a nagy futamra. Meóz/tat, utánízesíthet.

A tűzálló tálalóedénybe váltakozva adagol a rizst és a tojásos kevercet, minden tojásos adag után villával óvatosan, de alaposan összeforgat a már benn ücsörgőket. Ha kész, lángelosztó szita felett átforrósít, meóz (néhányszor) és töredelmesen bevallja, hogy rántotta, az nincs.

Mellé tetszési index szerinti saláta, savanyúság.

Megjegyzés

Örömmel közlöm, hogy a szimatminta hatására elfelejtődött a rántotta. A kis cseleske könnyűnek tűnik fogyasztás közben, de nem bedőlni neki! Szebb adag a végeredmény, másnapra még aromásabbra érik össze. Én a sajátomat megkínáltam csípős-fűszeres ketchuppal is...
- Bgaboca

Ezek is érdekelhetnek