Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rigó Jancsi torta csokoládé levelekkel

75 perc
bonyolult
megfizethető
6 adag
Hozzávalók
  • Piskótához:
  • 8 db tojás
  • 20 dkg cukor
  • 15 dkg liszt
  • 5 dkg kakaópor (Holland)
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • Csokoládés tejszínkrém:
  • 2 db lapzselatin
  • 2,5 dkg rum barna
  • 1 liter tejszín (32%)
  • 5 dkg kakaópor
  • 15 dkg porcukor
  • Csokoládé bevonathoz:
  • 15 dkg étcsoki (50-60%)
  • 5,7 dl habtejszín
  • Csokoládélevelekhez:
  • Kemény falevél ét- és fehércsokoládé
  • 1 cs ételfestékek színes, természetes

Elkészítés

  1. A tojásokat szétválasztjuk. A tojás fehérjét egy csipet sóval, kevés cukorral habbá verjük. A tojás sárgáját a maradék cukorral fehéredésig habosítjuk.
  2. A sütőporos liszttel elkevert kakaóport hozzáadjuk a tojássárgás részhez, majd a fehérjét óvatos mozdulatokkal (hogy a fehérje ne essen össze), elvegyítjük benne.
  3. A tortaformát (24 cm átmérőjű formát) vékonyan kivajazzuk és lisztezzük, beleadagoljuk a masszát és 180 °-on előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Sütés közben tilos kinyitni a sütő ajtaját, mert a piskóta összeesik! Ha megsült a tortaformában hűlni hagyjuk!   
  4. Elkészítjük a krémet: a lapzselatinokat egy tálbna rumba beáztatjuk és félretesszük. A lehűtött tejszínt habbá verjük. Fontos, hogy hideg legyen, mert szobahőmérsékleten nem verődik fel. A habra rászitáljuk a porcukros kakaóport és egyenletesen elkeverjük. A rumba áztatott zselatinokat mikró hullámú sütőben 10-20 másodperc alatt felolvasztjuk (ne forrjon fel, mert veszít a kötőképességéből). Végül a krémhez csurgatjuk, majd alaposan elkeverjük.
  5. A piskótát a tortakarikából óvatosan kiszedjük, és kettévágjuk. Az egyik lapot bőrős felével tálcára helyezzük, és ráhalmozzuk az összes krémet, amelyből félreteszünk egy keveset a díszítéshez.
  6. Egy kenőkés segítségével egyenletesen elkenjük  a masszát, majd ráhelyezzük bőrös felével lefele a másik piskótát. A tejszínt felforraljuk, és még melegen csurgassuk hozzá az olvasztott étcsokoládéhoz. Ezzel leöntjük a torta tetejét, egyenletesen elkenjük rajta kenőkéssel. Díszítésig hűtőbe tesszük!
  7. Elkészítjük a csokoládéleveleket: fontos, hogy friss falevél legyen! Lemossuk, szárazra töröljük őket. Megolvasztjuk a csokoládékat. (Mikró hullámú sütőben vagy vízgőz felett, sűrű keverés mellett, amíg felolvad. Víz ne érje a csokit!) Ecset segítségével kenjük be jól csokival az egész levél felületét. A fehér csokit különböző színű, természetes ételfestékkel tetszés szerint színezhetjük. Zsírpapírra helyezzük, mélyhűtőbe tesszük, amíg megszilárdul.
  8. A félretett krémet habzsákba töltjük és szeletenként 12 tetszőleges krémrózsát nyomunk a torta szélekre. A friss leveleket óvatosan elválasztjuk a csokitól, és a tuffokra helyezzük őket. Jó munkát kívánok hozzá!

Megjegyzés

Egyedi és különleges desszert igazi ínyenceknek ! - Cintia24

Ezek is érdekelhetnek

Friss