Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kiről kapta a nevét a Rigó Jancsi? Egy cigányprímás és egy sütemény legendája

Tudtad, hogy az egyik legkedveltebb hagyományos cukrászsüteményünk egy cigányprímás nevét viseli? Íme a Rigó Jancsi legendája.

A Pákozdon született Rigó Jancsi a játéka okán is népszerű volt Európa nagyvárosaiban, de egy botrányos szerelmi történet tette igazán ismertté. 1896-ban egy párizsi étteremben lépett fel, ahol egyik este a belga Chimay herceg és tőrvívó olimpikon vacsorázott jóval fiatalabb feleségével, a michigani acélkirály lányával.

A milliomos Claire Ward az első pillantásra végzetesen beleszeretett a tüzes fekete szemű hegedűsbe, és elhagyta érte a férjét. Történetük nagy port vert fel a korabeli bulvársajtóban, és amikor Jancsi elvált feleségétől, Barcza Józsi kaposvári prímás lányától, Mariskától, még a Mikszáth Kálmán főszerkesztésével kiadott Országos Hírlap is tudósított a bontóperről.

A legfinomabb Rigó Jancsi >>> 

„Kóstold meg: olyan barna, mint az én bőröm, és olyan édes, mint a te szíved” – mondta a fáma szerint Rigó János, amikor egy pesti cukrászdában átnyújtotta a szerelmének a kérésére készített egyedi süteményt. A különlegességet megalkotó cukrász felismerte a kínálkozó lehetőséget, és egy ügyes marketingfogással Rigó Jancsinak nevezte el a vendégei körében hatalmas sikert arató nyalánkságot.

A Rigó Jancsi történetéről korábban itt írtunk >>> 

22 év után happy enddel ismétlődött meg a szerelmi történet, amikor a világot a saját zenekarával járó Kiss Jancsi veszprémi cigányprímás bemuzsikálta magát egy dúsgazdag angol grófnő, Dawson Datree Eleonora szívébe. Vele kötötte második házasságát, és Balatonalmádi-Öreghegyen éltek boldogan egy 10 szobás, lovagvárszerű villában. Mayer János cukrászmester, akinek Budapesten, az Üllői út 101. alatt volt üzlete, róla nevezte el a Rigó Jancsihoz nagyon hasonlító süteményét, de a Kiss Jancsi nem aratott akkora sikert.

Tippek a Rigó Jancsi készítéséhez:

1. A tepsibe töltött massza tetejét óvatosan simítsd el, mert ha „összetöröd”, akkor összeesik a tészta.

2. A tészta akkor sült meg, ha ujjad hegyének gyengéd nyomására visszaugrik, mint a szivacs. Ha behorpadva marad, süsd tovább még egy rövid ideig.

3. Az eredeti recept szerint a tésztát kétfelé kell vágni, de három lapra is vághatod. Ebben az esetben a középső lapot is kend meg lekvárral, illetve fondant-nal és krémmel.

4. A fondant (ejtsd: fondán) jól használható sütemények, torták áthúzására. Állandóan kevergetve melegítsd langyosra. Ha sűrű, kevés vízzel hígíthatod. Egy pici tojásfehérjétől fényesebb lesz. Kakaóporral, csokoládéval, kávéval könnyen barnára színezheted.

5. Az áthúzandó süteményt előzőleg ajánlatos forró, hígított lekvárral lekenni, mert ez szigetelő réteget képez a fondant és a tészta között.

6. A töltelék készítésekor az olvasztott csokoládét hirtelen kell a tejszínhabhoz keverni, mert ha nem elég gyorsan kevered, akkor a hideg tejszíntől csomós lesz.

7. A máz bejelöléséhez, valamint a sütemény felvágásához forró vízbe mártott, majd szárazra törölt kést használj!

Még több Rigó Jancsi-recept >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss