A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd folpackba csomagolva hűtőbe tesszük legalább félórára.
Az olívaolajat összekeverjük a balzsamecettel és a borssal, hozzáadjuk a karikára vágott paradicsomot, rátépkedjük a fűszernövényeket, majd óvatosan összeforgatjuk. A tésztát négyfelé osztjuk, kistányér nagyságúra (18 cm) nyújtjuk, villával megszurkáljuk, és ráhalmozzuk a ricottát úgy, hogy a tészta szélét üresen hagyjuk (kb. 2 cm szélesen), majd elosztjuk rajta a paradicsomot. A széleket visszahajtjuk és helyenként összecsípjük. Így járunk el a másik három adaggal is.
Meglocsoljuk visszamaradt olívás, balzsamecetes lével, és előmelegített sütőben, 200 fokon szép pirosra sütjük. A sütés vége felé megszórjuk a pitéket sóval és pár percre grill fokozatra kapcsolunk.