Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Igazi csodaszer! 6 dolog, amire a ricinusolajat használhatod

A ricinusolajat már az ókori Egyiptomban is használták áldásos hatásai miatt, és nem véletlen, hogy még napjainkban is igen népszerű gyógyászati szer. Utánajártunk, mi mindenre jó!

Erős hashajtó

Az egyik talán legismertebb gyógyászati felhasználási módja a természetes hashajtás. Fokozza a belek működését, ezzel segítve a salakanyagok távozását. Rendkívül gyorsan kifejti hatását, így hamar megszabadulhatunk az átmeneti székrekedéstől, emellett orvosi beavatkozások előtti béltisztításra is használható. Amikor a ricinusolajat szájon át fogyasztjuk, a vékonybélben lebomlik, és felszabadul a fő zsírsava, a ricinolsav. Miután ez felszívódik a bélben, erős hashajtó hatást vált ki. Azért legyünk óvatosak, mert míg kis dózisban biztonságosnak tekinthető, nagyobb mennyiségben már hasi görcsöket, hányingert, hányást és hasmenést okozhat, ezért nem is tanácsos hosszú távon alkalmazni.

Természetes hidratáló

A benne lévő ricinolsav segíthet megkötni a nedvességet a bőrben. Nem véletlen, hogy a kozmetikai cégek előszeretettel adják hozzá olyan termékekhez, mint a testápolók, sminkek és tisztítószerek. Hatását fokozza magas az E-vitamin- és ásványianyag-tartalma is. Ezt a gazdag olajat akár önmagában is használhatjuk testápolóként, de mivel igen sűrű, érdemes keverni más olajokkal, például mandula-, olíva- vagy kókuszolajjal.

Elősegítheti a sebgyógyulást

Ha kisebb sebeket bekenünk ricinusolajjal, sokkal hamarabb és szebben fognak gyógyulni, mivel nedves környezetet teremt, ami megakadályozhatja a sebek kiszáradását. Használhatjuk diabéteszes fekélyek, égési sérülések, műtéti sebek gyógyítására is, hiszen gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása is van.

Műfogsort is tisztíthatunk vele

A baktériumok és gombák, köztük a candida gombák is gyakran elszaporodnak a műfogsoron, mivel nagyon jól meg tudnak tapadni annak felületén. Ez szájüregi problémákat okozhat, főleg, ha a műfogsort nem megfelelően tisztítjuk és tároljuk. A candida gombák túlszaporodása gyulladáshoz, bőrpírhoz és irritációhoz vezet a szájban. A műfogsor tisztítása és ricinusolajat tartalmazó oldatban való áztatása a baktériumok és gombák jelentős csökkenéséhez vezethet.

Haj dúsítására is kiváló

Támogathatja a haj növekedését és a fejbőr egészségét, ezért érdemes természetes hajpakolásként is használnunk. Ennek oka, hogy a ricinusolaj hidratáló tulajdonságokkal rendelkezik, ami segíthet a hajszálak erősítésében, növelve a rugalmasságot és csökkentve a töredezés esélyét. De nem csak dússá és egészségessé varázsolja a tincseinket, de még a korpásodást is képes megszüntetni.

Ápolja a körmöt és a körömágyat

Kiválóan kezelhetjük vele a töredezett körmök és a beszakadt, repedezett körömágyat. Amellett, hogy táplálja ezeket, elpusztítja a gombákat is.

A Fanny magazinban minden héten 103 tippet találhatsz, keresd az újságárusoknál.

AJÁNLJUK MÉG:

Ezek is érdekelhetnek

Friss