Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ribizlisből szilvásat - 7 könnyen ősziesíthető nyári recept

Éppen napsütéses idő van, de érezhetően beköszöntött az ősz. Még nesztelen, de a múlt héten már kimutatta a foga fehérjét, úgyhogy én már minden porcikámban érzem, hogy megérkezett. És örülök neki, hogy végre újra itt a kedvenc évszakom minden kicsével együtt!

Szívem szerint csupa őszi recepteket írkálnék most nektek, de adós vagyok még sok nyári finomsággal, amik azért szerencsére könnyen ősziesíthetők is, néhány alapanyag cseréjével. Ha pedig szerencsénk van, még hosszan élvezhetjük a vénasszonyok nyarát és semmi akadálya nem lesz a cukkinis finomságok és gyümölcsös sütemények elkészítésének. Három nagyon finom, könnyű cukkinis étel van a tarsolyomban, lássuk is szép sorban.

Mézes-mustáros csirke cukkinivel >>>

Hasonlóan egyszerű és nagyszerű a paradicsomos-sajtos cukkiniszendvics. Ezt sajna nem tudjuk télire elmenteni, és ez nagy kár. Aki eddig nem szerette a cukkinit, azzal szerintem ezt kóstoltassuk meg! Kíváncsi lennék a végeredményre. :)

Paradicsomos-sajtos cukkiniszendvics >>>

Egy nyáridéző vacsorára? :) A következő recept egy régi-régi családi kedvencünk. De az eredeti receptet nem tudjátok reprodukálni, elmesélem, miért. Talán emlékeztek még, hogy a legelső bejegyzésemben (ami egy éve kelt...) meséltem nektek a dél-amerikai gyökereimről. Ez elég vicces annak aki ismer: fehér a bőröm és kék a szemem. :) Szóval nem úgy vannak ott gyökereim, csak a nagyszüleim 15 éven át ott nevelkedtek, mielőtt hazatértek volna Magyarországra. Ez a 15 év azért meglátszik rajtuk: anyanyelvi szinten beszélik a spanyolt, és a gasztrokultúrájuk is meglehetősen elüt a hagyományos magyar konyhától. Ők ugyanis amióta kertes házban laknak (úgy 40 éve), nevelnek cukkinit, mángoldot, fügét, rebarbarát, csicsókát, csupa olyasmit, amik itthon úgy bő 10 éve kezdtek divatba jönni. Pizzát is mindig otthon sütöttünk, tizenvalahány éves koromban ettem először étteremben. Na, de, amire ki akartam lyukadni, az a cukkini fajtája. Amit mi eszünk, az nem a hosszúkás, itthon kapható fajta, hanem egyenesen Argentínából származó magokról kelt, kerek, lapított. Felülről pont úgy néz ki, mint egy svájci sapka. Ezért is nevezzük a töltött cukkinit töltött sapkának. Természetesen a hosszúkásból is elkészíthető, úgy is finom lesz!

Tökéletes töltött cukkini >>>

Gyümölcsös sütemények minden mennyiségben! Lesz itt minden: ribizli és málna, ananász, szeder, nektarin... Tudom, már elmúlt a szezon, de lesz még tavasz, lesz még nyár... És persze más gyümölcsökkel is jól működhetnek a következő receptek.

Ribizlis-fehércsokoládés pite >>>
Málnás-ananászos rakott piskóta >>>

 

Szedres pite - vagy attól függően, milyen gyümölcsünk van éppen, lehet körtés, szőlős, almás, barackos. Mindenhogy jó lesz, mert rém egyszerű és gyors, ám a végeredmény annál finomabb. Nálunk szedres volt, ugyanis a régi házunk kertjében már hatalmasra nőtt a szederbokor és éppen a költözés előtti napokban kezdett érni. Hatalmas, mézédes szemeket tudtunk szedni. Nyersen is sokat megettünk, de egy gyors sütire is futotta belőle. A saját termésre most úgyis várni kell egy pár évig...

A mai bejegyzés koronázatlan királynője kétségkívül Charlotte, ez a gyönyörű, mutatós tortaköltemény, amit bárki könnyedén elkészíthet. Apropója a nagyapám születésnapja volt - és az is, hogy 1 éves lett Mandula konyhája itt, a Mindmegettén! Mindenképpen szerettem volna valahogy illő módon megemlékezni az eseményről, és azt hiszem, ez a torta jó választás. Nem elsősorban magamnak, hanem minden kedves Olvasónak is, aki be-bekukucskál a konyhámba, még ha csak virtuális ablakon keresztül is. Sok szeretetet kaptam tőletek az elmúlt évben, minden nehézség és elhanyagolás ellenére is, amit ezúton is nagyon köszönök! Hálás szívvel gondolok rátok! Legyen hát ez a torta a közös szülinapi tortánk!

Nektarinos-szedres Charlotte >>>

A bonyolult leírás ellenére szerintem nem nehéz elkészíteni. Kissé valóban pepecselős, de messze nem annyira, mint amilyennek látszik. Az elismerő tekintetek és szavak pedig mindent megérnek. Gyarlóság, tudom. De ha egyszer öröm annak, aki készíti, aki eszi, és még egyszer öröm annak, aki készíti, akkor ez tulajdonképp rendben van, nem? :)

Ezek is érdekelhetnek

Friss