hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ribizlis-mákos bejgli

45 perc
egyszerű
megfizethető
12 adag
Hozzávalók
  • A tészta hozzávalói ( 1 db bejglihez ) :
  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg margarin
  • 3 dkg zsír
  • 4 dkg porcukor
  • 3 db tojássárgája
  • 0.5 dkg élesztő
  • 0,5 dl hideg tej
  • 1 db tojássárgája (a kenéshez)
  • Mák töltelék:
  • 12,5 dkg darált mák
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1/2 db reszelt alma
  • 1 ek lekvár
  • 1/2 db citrom reszelt héja és leve
  • 0,75 dl tej
  • 8 dkg ribizli

Elkészítés

  1. A lisztet összemorzsoljuk a margarinnal és a zsírral, hozzáadjuk a cukrot és a sót és 2 db tojássárgáját. Másik tálban az élesztőt elkeverjük a tejjel (nem kell futtatni!) és tojássárgájával. Hozzáöntjük a lisztes tésztához, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Száraz, hűvös helyen pihentetjük a tésztát kb 30 percig.
  2. A mákot összekeverjük a cukorral, a reszelt almával, a lekvárral és a citrom reszelt héjjával, levével. A tejet felforraljuk és a mákos töltelékhez öntjük, majd hideg helyre tesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. A tésztát enyhén lisztezett deszkán Kb. 20 * 25 cm-es téglalap alakú téglalapra nyújtjuk. A tölteléket a kanál gömbölyű felével, elsimítjuk a kinyújtott tésztán, majd megszórjuk a leszemezett ribizlivel, kissé belenyomkodjuk a szemeket, és feltekerjük a tésztát. (ha fagyasztott ribizlivel dolgozunk, akkor előtte hagyjuk félig kiolvadni, lecsöpögni).
  4. Sütőpapíros tepsibe tesszük. Megszurkáljuk fogvájóval az aljáig. Tojássárgájával lekenjük hosszában, majd hűvösre tesszük, amíg meg nem szárad rajta. Kb 160-170 fokra előmelegített sütőbe toljuk, 35-40 percig sütjük, ha nagyon pirul a teteje akkor alufóliával letakarjuk. Hagyjuk kihűlni, így szeleteljük. 

KLASSZIKUS MÁKOS BEJGLI >>> 


Megjegyzés

Ez a bejgli puha omlós, és most a ribizli teszi pikánssá különlegessé. - Galcsill

Ezek is érdekelhetnek

Friss