Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rezsicsökkentés: így nem megy rá a gatyánk is a konyhakert locsolására

Sajnos ma már a kertészkedés sem számít a legolcsóbb hobbik közé, ám néhány trükkel rengeteg pénzt megspórolhatunk – hívja fel a figyelmet Megyeri Szabolcs kertészmérnök.

A kertben mindig akad tennivaló, szépítenivaló, ám kevés kézügyességgel szinte minden kivitelezhető olcsóbban. A drága dizájnedények, kaspók vásárlása helyett átfesthetjük, díszíthetjük a régieket, ácsolhatunk pergolát, kerti bútort sajátkezűleg, ahogy kutyaólért, madáretetőért sem kell feltétlen az áruházba menni. Ha konyhakertet is gondoztok, rengeteg vizet megspórolhattok, főleg, ha nincs otthon fúrt kút. Egy locsolásnál nyitva hagyott csap, tovább folyatott víz brutális nyomot hagyhat a számlán, hiszen az ilyen vagy hasonló jellegű vízfelhasználás sosem volt olcsó mulatság – írja a Fanny Magazin. Ha az alábbi tippeket megfogadod, nemcsak a vízen, hanem sok más egyéb apróságnak tűnő dolgon spórolhatsz.

1. Gyűjtsük össze az esővizet

A növények locsolása óhatatlanul gyarapítja a vízszámlát. A legolcsóbb módszer, ha esős napokon összegyűjtjük az esővizet. Ehhez helyezzünk ki gyűjtőedényt az ereszcsatorna végéhez, de akár föld alá süllyesztett, kézi vagy gépi szivattyúval ellátott vízgyűjtő rendszert is kiépíthetünk.

2. Cseppenként adagolja

A hagyományos slagos öntözés helyett sokkal gazdaságosabb a csepegtető öntözőrendszer. Előnye, hogy egyenként szabályozhatjuk, így annyi vízzel látja el a növényeket, amennyire szükségük van. Ráadásul házilag, fillérekből elkészíthetjük például egy régi, rossz műanyag tömlőből.

3. Csatlakoztassuk a slagra

A slagból jóval több víz folyik el, mint amennyire szükségünk lenne, ezért érdemes néhány ezer forintért beszereznünk egy multifunkciós locsolófejet. Az átáramló vízmennyiség fokozatmentesen és többféle vízsugárban szabályozható, a teljes sugártól a finom ködpermetig, így minden kerti feladatot könnyen elvégezhetünk.

4. Világítsunk a nap erejével

A kertben ugyan nem jellemző a magas áramfogyasztás, de azért ezen a területen is lehet spórolni. A napelemes, földbe szúrható kis lámpák előnye, hogy energiatakarékosan világítják be a kertet, miközben az év minden napján az udvar díszítőelemei lesznek. Érdemes olyan helyre tenni, ahol a lehető legnaposabb helyen vannak.

5. Éheztessük a szemetest

Sok pénzt megtakaríthatunk, ha drága ültetőföldek helyett saját komposztunkkal tápláljuk növényeinket. Növényi hulladék, lehullott levél, gallyak, gyomok minden kertben vannak, komposztálóládát pedig házilag is készíthetünk elfekvő vagy olcsón vásárolt faáruból.

6. Fűszerkert a balkonon

A kisebb kertben termesztett haszonnövények közül a fűszernövények a legalkalmasabbak a spórolásra, hiszen magjuk pár száz forintért beszerezhető, ráadásul többségük igénytelen, kevés helyet foglal. A snidling, majoránna, petrezselyem, oregánó, tárkony vagy épp a menta akár a balkonon vagy egy világosabb konyhában is nevelhetők.

7. Védekezés a kártevők ellen

A betegségek, kártevők elleni védekezés költségeit is megspórolhatjuk a biotermesztéssel, ugyanis csaknem mindennek vannak természetes és olcsó alternatívái. A növényvédő szereken túl a növények kondícióját javító trágyaleveket is készíthetünk például csalánból, fekete nadálytőből, hagymaszárból.

 

8. Bérelni olcsóbb!

Az alkalomszerű favágáshoz felesleges láncfűrészt vásárolni, és a rotakapát sem kell a magunkénak tudni, ha csak tavasszal használjuk pár napig. Sok pénzt megspórolhatunk, ha a szezonális gépeket béreljük, kölcsönkérjük, vagy a szomszéddal közösen vásároljuk meg.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek