Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Retró túrógombóc - így lesz olyan, mint a nagyié

default user icon
MME
A túrógombócért szinte mindenki rajong! Lehet csodásan remegős, enyhén vaníliás és citromos, vagy ropogós, esetleg vajas, de az aranyszínű morzsásat is imádjuk. Ám van, hogy hiba csúszik a gépezetbe, és egy unalmas ízű, cipőtalp keménységű rettenet lesz belőle. Déri Szilvi, azaz Házisáfrány, most megmutatja, hogyan kerüld el a kudarcot, ha házi gombóckészítésre adnád a fejed. Az ördög itt is a részletekben rejlik.

A túrógombóc amúgy nem csak a vasárnapi ebédek örök slágere, de remek bulikaja is. Keverd be előre a masszát, pirítsd meg a morzsát, készíts elő mindent, és tartsd melegen a főzővizet. Ha már farksahéhes a család, főzd ki nekik frissen a gombócokat. Egyszerre mindig csak annyit, amennyit megesznek, amikor pedig valaki repetázni szeretne, pár perc alatt össze is dobhatod az újabb adagot. Ha az alábbi instrukciókat figyelmesen követed, gombócaidat sokáig fogják emlegetni.

Hozzávalók:

(6 fő részére)

  • 50 dkg túró
  • 3 db tojás
  • 8 dkg búzadara
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 5+2,5 dkg vaj
  • 400 ml tejföl
  • Só, cukor, porcukor
  • Vanília kivonat
  • Reszelt citromhéj

1.

Törjük át krumplinyomóval, vagy nyomkodjuk szét jól a túrót. A lényeg, hogy minél kevésbé maradjon darabos.

2.

Válasszuk szét a tojásokat, és keverjük a túróhoz a tojások sárgáját. Ha nagyok a tojások, használjunk három sárgáját, de csak két fehérjét.

3.

Adjuk a masszához a búzadarát, a citromhéjat, csipet sót és egy kis kanál cukrot, valamint a 2,5 dkg felolvasztott vajat. Keverjük az egészet simára.

4.

Verjük fel a fehérjét egy nagyon tiszta, zsírmentes tálban egy csipet sóval, és ha már kemény, óvatos mozdulatokkal, hogy a fehérje meg ne törjön, keverjük a túrós masszához. Hagyjuk pihenni hűtőszekrényben legalább 1 órát, de akár egész éjszakán át.

5.

Közben egy serpenyőben olvasszuk fel a maradék, 5 dkg vajat, majd dobjuk rá a zsemlemorzsát. Kis tűzön, folyamatos kevergetés mellett pirítsuk aranybarnára. Óvatosan, mert könnyen megég! Ha ezzel elkészültünk, tegyük félre. 

6.

Keverjük ki a tejfölt porcukorral, ízlés szerint.

7.

Forraljunk egy nagy edényben vizet kevés sóval és annyi cukorral, hogy a víz viszonylag édes legyen. (Én mindig bőven adagolom a főzővízbe a cukrot!)

8.

Formázzunk pingponglabda méretű gombócokat vizes kézzel a túrós masszából, majd potyogtassuk őket a forrásban lévő vízbe. Amikor feljönnek a víz felszínére, onnantól kezdve még nagyjából 3-5 percet főzzük közepes lángon, hogy a belseje se maradjon nyers. Ne tovább, mert kemény lesz!

9.

Szűrőkanállal vegyük ki, és csöpögtessük le.

10.

Görgessük a gombócokat morzsába, majd locsoljuk meg gazdagon cukrozott tejföllel, és szórjuk meg porcukorral.

Hasznos tanácsok:

- Ha egy rúd vaníliát összedarálunk néhány kanál kristálykorral, és ezt hozzákeverjük ½ kg porcukorhoz, isteni, valódi vaníliáscukrot kapunk! Ha nincs daráló, csak vágjuk a vaníliát apró darabokra, az íze így is átjárja a cukorét. Annyi, hogy így várni kell kb. 2 hetet, mire fel lehet használni.

- A zsemlemorzsát legjobb nem készen venni, hanem otthon csinálni száraz fehér kenyérből. A boltiba mindenféle selejtes maradékot darálnak, így az íze sem valami finom.

- A tojáshabot mindig tökéletesen tiszta, teljesen zsírmentes edényben verjük fel, hogy a hab a lehető legkeményebb legyen. Ha kell, öblítsük ki az edényt ecetes vízzel használat előtt. A tojásfehérje mindig legyen friss és szobahőmérsékletű.

- A hétköznapi túrógombócot is fel lehet dobni, így elegáns desszertet varázsolhatunk belőle. Tegyünk a közepébe 1-1 darab friss epret, vagy sárgabarackot. Esetleg tejfölös morzsa helyett főzzünk pudingot tejjel, és erdei gyümölcsökkel, majd ezzel az öntettel öntsük le a gombócokat.

KOVÁSZKALAND HÁZISÁFRÁNNYAL: ÍGY KÉSZÍTHETSZ ROPOGÓS HÁZI PERECET >>> 

EZ A TÖKÉLETES PETREZSELYMES KRUMPLI TITKA >>> 

KOVÁSZKALAND HÁZISÁFRÁNNYAL: ÍGY KÉSZÜL A KOVÁSZOS FOCACCIA >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss