Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rétegelt vadpörkölt almával és borókával

> 90 perc
rafinált
költséges
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: A hagymákat felszeleteljük, megsózzuk. Nem muszáj túl apróra, mert a hosszabb főzés után szétfő. A húst feldaraboljuk, a paprikát, a paradicsomot, karikára vágjuk.

A szalonnát csíkokra vágjuk, majd üvegesre pirítjuk. A köménymagot hozzáadva rárétegezzük a húst. Legalulra a nagyon csontos darabok kerülnek. Erre egy réteg már besózott hagyma, majd ismét - már kevésbé csontos - hús kerül. Ezt is hagymával zárjuk. Újabb 2 réteget teszünk a bográcsba hasonló módon, és a legtetejére több szeletelt hagymát, a karikázott paprikát és paradicsomot, a csombort (borsikafű), őrölt borsot, kevés köménymagot és az előzőleg összetört borókabogyót tesszük.

Amíg fel nem rottyan, nem szükséges kavarni, csak a bográcsot kell időnként megforgatni. A felforrás után, összekavarhatjuk, és beletesszük a fokhagymát és az őrölt borsot.

Mikor a hús megpuhult, hozzáadjuk a meghámozott, szeletelt almát, és rövid idő múlva, a borban elkevert őrölt pirospaprikát, az édeset, csípőset egyaránt. Az alma és a bor savtartalma biztosítja ételünk finom, sűrű szaftját. Figyeljünk az utólagos fűszerezésre, ha szükséges!

Megjegyzés

Még egy jó tanács, amit egy idős juhásztól tanultam. A fakanállal, a bogrács aljáról vett mintát, sugárban, magasabbról csorgassuk a kanálra, így nem kell a kóstolásnál megfújni. Ezzel a rétegezett eljárással, bográcsunk egyfajta kuktaként működik, így víz nagyon kevés kell hozzá. A rétegek nem engedik elpárologni a hús természetes levét. Az alma pedig amellett, hogy sűrűbbé teszi a szaftot, igen pikáns ízt ad ételünknek. - hajduistvan

Ezek is érdekelhetnek

Friss