hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Részeges pogácsa

MME MME
2 5/5
120 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók

Elkészítés

A Skanzen oldalát olvasgatván találtam rá e versenykiírásra, s mivel gondolatfolyamom épp a Galga vidékén, annak is egy kis falujában, Valkón járt, a Néprajzi Múzeumtól elindulva, gondoltam egyet, s befordultam emlékeim szekerén Nagyszüléim udvarába, onnan a tornácon keresztül a konyhába. Már tárt karokkal és roskadozó asztallal várt reám Nagyanyám, a szokásos étkekkel, és fönséges süteményekkel, rétesekkel, pogácsákkal.

Megosztom Önökkel a részeges pogácsa titkát. Mifelénk, magunk közt így hívtuk. Mitől volt részeges? Hát, addig kelt sütés közben, mígnem eldőlt.

A hozzávalókat érdemes reggel egy helyre készíteni, hogy azonos hőmérsékletűek legyenek, a zsiradékkal is könnyebb, ha puha dolgozni, s ha valaminek híja van, akkor még estig van idő pótolni.

Kilónyi jó minőségű, száraz, tiszta lisztet, egyszer, de leginkább kétszer átszitálni, miközben egy csomag sütőport is belecsempészünk, majdan a középibe fészket készíteni, ahova a kovászt tesszük, mely jó deci langyos tejből, egy suhintás kristálycukorból, kockányi élesztőből áll össze. Negyedkilónyi zsiradékot és ugyanennyi frissen köpült vajat jól eldolgozunk egy egész és két tojássárgájával, fél liter zsíros tejfellel, melyet aztán a liszthez keverünk. Sóval annak erőssége mentén bánunk, de inkább sósabb legyen, mint sótalan, úgy kevesebb is fogy, s jól itat… Miután összeáll a tésztánk, s elválik edény falától, gyúródeszkától, munkás kéztől, egy éccakára hűvös helyre, jégre tesszük. Kakas szóval egy időben átgyúrjuk, s annak rendje-módja szerint, hétszer, s nem hatszor, nyócszor, meghajtogassuk, a hajtogatás szentsége és misztériuma szerint. Hajtogatás és hajtogatás közti időben, jut idő a reggeli imádságra, a jószágok megitatására, etetésére, majdan kétujjnyi vastagra kinyújtva, bőven sárgájával a tojásnak megkenve, beirdalva jó mélyen, pálinkás pohárral kiszaggatjuk. Kemencében, újkori sütésre használatos masinákban, hirtelen megrészegítve, forrón kóstolva, marokból, marokba kapkodva, hideg tejjel kiválva a család apraja-nagyját ébreszteni kívántatik.

Emlékezvén s tisztelegvén őseimre, kik hőseim, Sebestyén Marisra, Édesapám Édesanyjára.

Megjegyzés

Köszönettel a lehetőségért, kívánok minden jót.
- MME

Ezek is érdekelhetnek