Elkészítés: A tésztához reszeljük le a répákat (levet fog ereszteni), kicsit ki kell nyomkodni. A levét ne dobjuk ki, nagyon finom és egészséges! A narancsoknak reszeljük le a héját, majd facsarjuk ki őket, azt is, ami a narancsos krémhez kell, ne pacsáljunk feleslegesen később. :-)
A barnacukrot, a vaníliás cukrot, a fahéjat, a mézeskalács fűszerkeveréket keverjük össze. A tojásokat kezdjük el felverni, majd adjuk hozzá a barnacukros-fűszeres keveréket. Tegyük bele a narancs héját és levét, az olajat és a joghurtot.
Keverjük össze a száraz összetevőket. A kétféle lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a zabpelyhet. Fokozatosan keverjük bele a tojásos keverékbe. Keverjük hozzá a reszelt répát, a mandulát, a fehércsokit és a citruskeveréket.
Sütőpapíttal kibélelt 26 cm-es tortaformában, 180 fokon 35-40 percig süssük. Ellenőrizzük fogpiszkálóval a tésztát, ha nem ragad, akkor készen vagyunk.
A narancsos mascarponekrémhez verjük kemény habbá a tejszínt a habfixálóval. A lapzselatint mikróban 2-3 evőkanál vízzel melegítsük meg. A margarint keverjük habosra a porcukorral, adjuk hozzá a mascarponét, a narancs levét és héját, majd keverjük bele az előzőleg felvert habot és a zselatint.
A kihűlt tortalapot vágjuk ketté, töltsük meg a krémmel, vonjuk be a tetejét és az oldalát. Mandulával díszíthetjük az oldalát, valamint marcipánfigurákkal.