A répatorta cukrászdák, teázók és kávéházak igen kedvelt süteménye. Egyike azon desszerteknek, amivel a sárgarépát bárki megszerettetheti kis- vagy nagykorú családtagjaival, vendégeivel. Egyszerűen elkészíthető, a sütéssel még csak mostanában ismerkedők éppúgy sikert arathatnak vele, mint a tapasztaltak. Az is biztosra vehető, hogy a jó répatorta tésztája sosem száraz, és lényege a benne rejlő hozzávalók jól megválasztott kombinációjában rejlik.
Az eredetileg a német ajkú észak-svájci Aargau kantonból származó Rüeblitorte (a Rüebli vagy más területeken: Rübli sárgarépát, karottát jelent) számtalan variációja közkedvelt világszerte. A diófélék hozzáadásával gazdagított kevert tészta fontos összetevője a sárgarépa, amelynek kellemesen puha állagát, valamint színét köszönheti. A tökéletes eredmény érdekében mindenképp érdemes édes karottát választani a készítéshez.
Az esetek többségében marcipán vagy krémsajtbevonat fedi a tortát, sőt marcipánrépák is kerülhetnek a tetejére – cukrászok és háziasszonyok kedve, ízlése, ügyessége és fantáziája természetesen még számos más megoldást is előnyben részesíthet.
Habliliom Könnyed Konyhájában is népszerű a répatorta, különösen tavasszal!
A hangsúly feltétlenül a tésztára esik: némi kardamom és szerecsendió is gazdagítja, hovatovább a narancsszínért és az ízek harmóniájáért kevés frissen préselt narancs is felelős. Az állaga szaftos és puha – másnap is tökéletes, borításként pedig rusztikus citrusmázat kap a torta.
Igazi tavaszi finomság, amelyet a játékos tálalás is érdekessé tesz.
Fűszeres répatorta
Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű tortaformához:
2 egész tojás
10 dkg enyhén pirított, darált dió
10 dkg frissen reszelt sárgarépa (édes karotta)
12 ½ dkg barna nádcukor
1 dl frissen préselt narancslé
10 dkg olvasztott vaj + 1 dkg kemény vaj a sütőformához
15 dkg rétesliszt
½ csomag sütőpor (6 gr)
½ teáskanál őrölt kardamom
¼ teáskanál reszelt szerecsendió
A bevonathoz:
10 dkg átszitált porcukor
1 db kisebb (vagy ½ nagyobb) citrom frissen préselt leve
A díszítéshez:
1 db közepes méretű sárgarépa
Elkészítés: A tortaforma peremét 1 dkg kemény vajjal alaposan kikenem, az aljára sütőpapírt helyezek.
A vajat felolvasztom, amíg a többi hozzávalót előkészítem, hűlni hagyom. A diót finomra darálom, zsiradék nélküli serpenyőben enyhén megpirítom. 1-2 narancs levét kipréselem. A sárgarépát apróra reszelem, a tojásokat szétválasztom, a fehérjéből kemény habot verek. A cukrot a tojások sárgájával és a kissé kihűlt olvasztott vajjal elektromos habverő segítségével 4-5 perc alatt habosra keverem. Folyamatos keverés mellett hozzáadom a narancslevet, majd a diót, lisztet és a fűszereket, ezután a finomra reszelt sárgarépa következik. A fehérjehabot hablapát segítségével dolgozom a tésztába.
A sütőt 175 fokra előmelegítem. A tésztát egyenletesen elosztom az előkészített tortaformában. 40-45 perc alatt aranyszínűre sütöm a tortát – akkor van kész, ha a beleszúrt hústűre már nem tapad a tészta.
A kész tortát sütőpapírral fedett rácsra borítom úgy, hogy az egyenletes felszínű alsó része kerüljön felülre. A tészta saját súlyától a kissé megemelkedett felső rész is kiegyenlítődik.
Amíg hűl, elkészítem a cukormázat. A porcukrot kis tálba szitálom, hozzáfacsarom a citrom levét és krémes állagúvá keverem.
A már kihűlt tészta tetejére halmozom, és hagyom, hogy egyenetlenül lefolyjon a szélein. A máz gyorsan szilárdul, így amint a bevonással végezte, egy szép egészséges sárgarépát meghámozok, majd a zöldséghámozóval vékony szeleteket vágok belőle. Az így kapott szalagok egy részéből tetszőleges kompozíciót formálok a torta közepére.
A maradékból kis masnikat hajtogatok, amelyeket fogvájóval tartok egyben. Ez a művelet el is maradhat. Aki még édesebben fogyasztaná, extraporciónyi porsukorral is megszórhatja, és a sárgarépa-dekorációt is elhagyhatja.
A pirított dió, a kardamom és szerecsendió, valamint a narancs és sárgarépa aromái remek társaságot alkotnak ebben az egyszerűen elkészíthető, különlegesen szaftos tortában.