Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A sokadik életmódváltás végre meghozta a sikert: Eszter lefogyott, és újra aktív anyukája a fiainak

default user icon
MME
Lángné Solti Eszter számtalan diétát kipróbált, de hiába fogyott le, amint visszatért a normál étkezési szokásokhoz, a kilók visszajöttek. A sok kudarctól biztos volt benne, hogy képtelen lefogyni.

Mindezek ellenére úgy gondolta, hogy a fiai miatt is muszáj lenne lefogyni: egyrészt, hogy a gyerekek ne szégyenkezzenek az anyukájuk miatt, másrészt pedig szeretne sokáig aktív részese lenni a gyermekei életének.

Ördögi kör, amiből nehéz kiszállni

Eszter azok a nők közé tartozik, akik gyakorlatilag tinédzserkoruk óta küzdenek a súlyukkal. Harmadik osztályos volt, amikor anyukája egyik barátnőjénél töltötte a nyarat, aki megelégelte, hogy nem eszik rendesen, hisz már akkor is állandóan azt nézte, van-e rajta felesleg. "Tudta, hogy nőies idomokra vágyom, és közölte, hogy akkor lesz szép, nagy mellem, ha sokat eszek. Onnantól kezdve elkezdtem tömni magamba a kaját, pedig nem esett jól. Az lett a vége, hogy kitágult a gyomrom és függője lettem bizonyos ételeknek. Gyakorlatilag azóta mindig túlsúlyos voltam. Persze sorra próbáltam az időszakos diétákat. Ezeknek az a legnagyobb veszélye, hogy az ember abban gondolkodik, hogy csinálja valameddig, és utána újra eheti a csokifagyit, gumicukrot, pizzát. Tönkrevágták az anyagcserémet és minden egyes esetnél, az történt, hogy elkezdtem valamit, fogytam, abbahagytam, visszahíztam. Ez egy ördögi csapda, amiben az ember elhiszi, hogy nem képes arra, hogy lefogyjon."

Diéta újra és újra

Eszti a terhessége környékén volt a legteltebb: szülés után 113 kg-t mutatott  a mérleg. Abból az időszakból fényképeket sem készített magáról. Azt meséli, nagyon frusztráló volt, hogy például nem tudott nyugodtan elmenni a játszóházban a csúszdára, mert ki volt írva, hogy csak 100 kilóig lehet használni. "Szilveszterkor barátoknál voltunk" – idézi fel azt a pontot, amikor eldöntötte, hogy változtat az életén. "Egész este huzigáltam magamon a ruhát. Annyira kényelmetlen volt, egyik helyen szorított, másikon felhúzódott. Amikor haza értünk január elsején, az volt az első dolgom, hogy befizettem egy életmódváltó programba, amit már egy ideje nézegettem. Aztán egy jó barátnőmnek poénosan el is újságoltam, hogy elkezdtem a 101. életmódváltásomat. Gúnyosan legyintett és azt mondta, hogy te vagy az örökké diétázó barátnőm. Elmondhatatlanul rosszul esett. Viszont ez is segített felszívni magam és eldönteni, hogy tényleg megcsinálom. Nem akarok az állandóan diétázó barátnő lenni, mert ez egy nagyon ciki poszt szerintem."

lassan Minden megváltozott

Január közepén kezdte el a programot, ami az étkezése megreformálásából és a rendszeres otthoni edzésből áll. "Több tengeri herkentyűt fogyasztok" – meséli. "Nem kötelező ilyen drága dolgokat venni, de úgy vagyok vele, hogy ezzel kényeztetem magam, hisz kevesebbet költök nasira, mert nem veszek chipszet, gumicukrot, csokit, macaront. Nagyon tetszik, hogy megtanultam sokféleképpen felhasználni a zöldségeket. Amikor először próbáltam ki a karfiolpürét, nem értettem, hogy miért esznek az emberek krumplipürét, amikor ez sokkal finomabb, ráadásul egészségesebb. Az egyik kedvenc zöldségem a cukkini lett, mindig van itthon, mert számtalan dolgot lehet készíteni belőle. Ha meg édességre vágyom, készítek egy keto palacsintát, mascarponés málnás túrókrémmel. Korábban evőversenyeket tudtam volna nyerni, mert egyszerűen nem tudtam jól lakni. Most meg annyira szépen beállt a hormonháztartásom, hogy normál adagoktól jól lakom. Nagyon hiányzott ez az érzés. A kulcs szerintem abban van, hogy ne megszorításokkal, hanem alternatívákkal akarjunk változást elérni, hiszen akkor nem hiányzik semmi, így önként tartjuk be az új életmód szabályait."

Új élet

"Előtte állandóan fáradt voltam, de ez inkább lelki fáradtság volt, amikor az ember a legkisebb dologtól is a plafonon van. Sokan mondják, hogy nem kezdenek bele az életmódváltásba, mert nincs hozzá energiájuk. Érdekes, de ha az ember elkezdi, akkor utána annyi energiát ad az edzést, hogy nem érti, eddig mibe fáradt el. Furcsa, de valóban az van, hogy aktívabb vagyok, kevesebbet eszek és mégis sokkal frissebb vagyok. Reggelenként már nem vagyok ki azon, hogy fel kell kelni, hanem kipattanok az ágyból, megcsinálom az edzést hajnali fél hatkor, aztán összepakoljuk a gyerekeket és indul a nap. Mások is mondják, hogy milyen mosolygós lettem. Visszatért az a csacsogós, vidám Eszti, aki valójában vagyok. Azt gondolom, hogy az egyik titok az, hogy nem szabad túlgondolni a dolgokat. Ha hagyjuk elindulni a vezérhangyát a fejünkben, annak az lesz a vége, hogy kihagyjuk az edzést, vagy megengedünk egy kis nasit. Nem szabad azon gondolkodni, hogy van-e kedvem mozogni, vagy jó-e ez az étrend nekem, következetesen csinálni kell, és jön az eredmény."

Forrás: ripost.hu 

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss