Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Régimódi somlói galuska

90 perc
mester
megfizethető
6 adag
Hozzávalók
  • A piskótához:
  • 5 db tojás
  • 5 ek víz
  • 20 dkg rétes liszt
  • 20 dkg cukor
  • 1/2 citrom héja (reszelt)
  • 1 tk sütőpor
  • 1 csipet só
  • A vaníliás öntethez:
  • 4 db tojás sárgája
  • 10 dkg cukor
  • 5 dl forró tej
  • 1 ek liszt
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • A csokis öntethez:
  • 3 dl víz
  • 6 dkg kakaópor (cukrozatlan)
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg cukor
  • 1/2 dl rum
  • 7-8 dkg dió (aprítva)
  • 5 dkg rumban áztatott mazsola
  • 2-3 ek sárgabarack lekvár
  • 5 dl habtejszín
  • porcukor

Elkészítés

  1. A piskótához robotgép segítségével a csipet sóval keményre verjük a tojások fehérjét, majd több részletben a cukrot, és egyenként a tojássárgákat is hozzáadjuk. Végül a sütőporral elkevert lisztet több részletben, finom mozdulatokkal, alulról-felfelé keverve, fakanállal beleforgatjuk.
  2. Sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük (tűpróba!). Rácsra borítjuk, a papírt lehúzzuk róla, ameddig kihűl, elkészítjük az önteteket.
  3. A vaníliás öntethez a tojássárgáját a cukorral és a liszttel kikeverjük, majd fokozatosan felöntjük és elkeverjük 1 dl hideg majd 4 dl meleg tejjel. Éppen csak sűrűsödésig főzzük, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot.
  4. A csokis öntethez a hozzávalókat összefőzzük, majd rummal ízesítjük.
  5. A piskótát 3x3 cm-es kockákra vágjuk vagy tépjük. Felét tálba tesszük, rámerjük a vaníliaöntetet. Megszórjuk a durvára vágott dióval, a rumban áztatott mazsolával, majd elosztjuk rajta a maradék piskótakockát, amelyet híg baracklekvárral megcsurgatunk, és meglocsoljuk a főzött csokiöntettel.
  6. Ha kihűlt, fóliával letakarjuk, éjszakára a hűtőben pihentetjükMásnap a tejszínből kevés porcukorral vert kemény habbal tálaljuk. 

SOMLÓI GALUSKA (AZ EREDETI RECEPT ALAPJÁN) >>> 

Gyors somlói galuska>>>  

Ezek is érdekelhetnek

Friss