A piskótához robotgép segítségével a csipet sóval keményre verjük a tojások fehérjét, majd több részletben a cukrot, és egyenként a tojássárgákat is hozzáadjuk. Végül a sütőporral elkevert lisztet több részletben, finom mozdulatokkal, alulról-felfelé keverve, fakanállal beleforgatjuk.
Sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük (tűpróba!). Rácsra borítjuk, a papírt lehúzzuk róla, ameddig kihűl, elkészítjük az önteteket.
A vaníliás öntethez a tojássárgáját a cukorral és a liszttel kikeverjük, majd fokozatosan felöntjük és elkeverjük 1 dl hideg majd 4 dl meleg tejjel. Éppen csak sűrűsödésig főzzük, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot.
A csokis öntethez a hozzávalókat összefőzzük, majd rummal ízesítjük.
A piskótát 3x3 cm-es kockákra vágjuk vagy tépjük. Felét tálba tesszük, rámerjük a vaníliaöntetet. Megszórjuk a durvára vágott dióval, a rumban áztatott mazsolával, majd elosztjuk rajta a maradék piskótakockát, amelyet híg baracklekvárral megcsurgatunk, és meglocsoljuk a főzött csokiöntettel.
Ha kihűlt, fóliával letakarjuk, éjszakára a hűtőben pihentetjük. Másnap a tejszínből kevés porcukorral vert kemény habbal tálaljuk.