Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Refluxdiéta: 7 hasznos tipp, hogy ne égjen a gyomrod!

default user icon
MME
Hazánkban egyre többen panaszkodnak refluxos tünetekre, amelyek helyes étkezéssel enyhíthetők. Összegyűjtöttük, mi segít a fájó gyomornak, és mi az, amit a refluxos betegeknek tilos fogyasztaniuk.

Refluxról akkor beszélünk, amikor a nyelőcső alsó záróizma nem zár megfelelően, emiatt a gyomor savtartalma visszajut a nyelőcsőbe. Égető, zavaró érzést, emésztési gondokat okoz, de helyes étrenddel nagyjából tünetmentessé tehető ez betegség.

1. Sokszor keveset!

Ha degeszere eszed magad és refluxos vagy, akkor sajnos biztos, hogy a kellemetlen panaszokat érezheted. Gyógyír, ha naponta ötször, kicsi adagokat eszel.

2. Ami tilos

Az orvosok biztosan tájékoztattak arról, hogy refluxos betegségben szenvedőknek kerülnie kell a fűszeres ételeket, és az alkoholt is. Ez utóbbi ellazítja a gyomor rázóizmát, emiatt könnyebben visszafolyik a nyelőcsőbe a gyomorsav. A citrusfélék és a paradicsom a savasságuk miatt nem tesz jót a refluxos gyomornak, de a zsíros, vagy bő olajban sült ételek is előidézhetik a kellemetlen tüneteket. Sajnos a csokoládé is ellazítja a nyelőcső záróizmát, ezért az is kerülendő.

3. Viszlát, kávé!

Fokozza a savtermelést a kávé, a fekete tea és a kóla is, de minden szénsavas üdítő. Nincs mentség, hiába öntöd fel a kávét sok-sok tejjel, ha nem szeretnéd érezni a refluxos tüneteket, akkor le kell mondanod ezekről. 

4. Amiből fogyassz minél többet!

A lúgosító ételek jótékonyan enyhítik a refluxos tüneteket, ezért egyél belőlük minél többet: teljes kiörlésű péksüteményeket, kekszeket, kétszersültet érdemes enni, ha ég a gyomrod. A gabonaszeletek, gabonapelyhek és müzlik is jót tesznek a fájó gyomornak, az élőflórát tartalmazó joghurtokból, kefírből is bátran fogyaszthatsz. Gyümölcsök közül a banán, az alma a barack és a dinnye óvja leginkább a sajgó gyomrunkat.

5. Fehérjére fel!

A fehérjedús étkezés kifejezetten előnyös a refluxos tünetektől szenvedőknek. Sovány húsok, sajtok, tejtermékek, felvágottak és a tojás éppúgy barátai a fájó gyomornak, mint a bab (igen, a bab!) és a többi hüvelyes.

6. Rágózz!

Sokaknak megfájdul a hasuk a rágózástól, de a refluxosoknál jótékony lehet: a rágózás során termelődő nyál semlegesíti a gyomorsavat.

7. Erre is ügyelj!

Lefekvés előtt ne egyél, és ne fogyassz alkoholt. Aludj vastag párnán, hogy megemeld a fejed – így a gyomorsav kisebb eséllyel csorog vissza. A túl szoros farmer, a most divatos hasleszorító alsóneműk fokozzák a refluxos tüneteket.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss