Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezeken a helyeken kaphatsz ingyen vizet - mutatjuk a Refill pontokat!

default user icon
MME
Nem csak a a pénztárcádat, a bolygót is kíméljük azzal, ha nem méregdrága fél literes petpalackos vizekkel, hanem újratölthető kulacsokkal járjuk a várost. Az újratöltésről gondoskodni azonban nem egyszerű, ha nem egy park mellett visz az utunk - ezt az akut problémát segít orvosolni a ReFill, azaz Töltsd újra! mozgalom: ha egy vendéglátóhelyen ilyen matricát látsz, ott garantáltan szájhúzás nélkül újratöltik a kulacsodat vízzel!

Amikor megfújják a hőségriadót, mindenki extrán odafigyel a folyadékbevitelre - nagyon helyesen, de arra már kevesebben, hogy egy kulacsot is vigyenek magukkal, ők az első sarki boltban megveszik a kényelmes méretű és súlyú, ám a legkevésbé péztárca- és környezetbarát flakon ásványvizet. Ez azonban rövid idő alatt elfogy, ám messze még az otthon, ahol esetleg a tökéletes tisztaságú csapvízzel vagy szódával pótolhatnánk. A városban pedig hol tud csapvízhez jutni az ember: a közparkokban és, hát, a vendéglátóhelyeken. Elvileg. Gyakorlatilag azonban a legtöbb egységben még akkor sem örülnek, ha a háromfogásos menünk mellé, mentes ásványvíz helyett egy kancsó csapvizet rendelünk.

Ezt a problémát ismerte fel a City to Sea bristoli civil szervezet, ezért elindítottak egy kampányt, amelyhez csatlakozva különböző vállalkozások felajánlhatják a betérők számára, hogy újratöltik az üvegüket csapvízzel. Legyen szó kávézóról, boltokról, közlekedési csomópontokról, bárki bekerülhet az adatbázisba, és kiteheti a részvételt jelző Refill matricát. Később ingyenes mobilapplikációt is fejlesztettek, hogy a városban járva-kelve könnyen megtalálható legyen a legközelebbi ivópont. Az alkalmazás letöltői pontokat is szerezhetnek az újratöltések után, melyeket logózott kulacsra lehet beváltani.

Igazán általános problémát old meg, így aztán nem csoda, hogy a Refill mozgalom tovább terjedt a világon. Népszerűségét számos előnye indokolja: kevesebb műanyagot használnak, jóval olcsóbb megoldás, mint az ásványvíz vásárlása, ráadásul a vállalkozásoknak is jól jön, hogy többen térnek be hozzájuk, hiszen így könnyen szerezhetnek új vásárlókat.

refill - töltsd újra!

Lelkes önkénteseknek köszönhetően ma már itthon is beindulóban van a Refill mozgalom.

A Közkutak.hu honlapon háromféle típusú újratöltő pontot tettek elérhetővé mindenki számára. Egyrészt az összes köztéri kutat, amelyek tavasztól őszig használhatók, ezeket kékkel jelöli a térkép.

A piros pöttyel jelölt pontok a tűzcsapokra telepített Ivócsapokat mutatják meg. Az Ivócsap projekt szintén ugyanerre a problémára jött létre, és lényege, hogy egy egyszerű szerkezet bármely tűzcsapot képes ivócsappá alakítani, anélkül, hogy a tűzbiztonsági funkciója sérülne. 

Zölddel jelölik azokat a vállalkozásokat, azaz Refill-pontokat, akik nyitvatartási időben szívesen újratöltik a betérők üvegét - a kezdeményezéshez bárki, nagyon egyszerűen csatlakozhat! 

Ezek is érdekelhetnek

Friss