Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Red Velvet cupcake nyuszikkal

120 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A muffinhoz:
  • 18 dkg liszt átszitálva
  • kb. 1 evőkanál kakaópor
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • csipet só
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 teáskanál vanília-aroma vagy 1 csomag vaníliás cukor
  • 1,25 dl olaj
  • 1 teáskanál 10%-os ecet
  • 1 tojás
  • piros ételfesték (nekem folyékony van itthon, 2 evőkanállal tettem bele, de lehet hárommal is, jó piros legyen!)
  • 3 evőkanál tejföl
  • A vajkrémhez:
  • 15 dkg cukor
  • 0,5 dl víz
  • 3 normál tojásfehérje
  • 25 dkg puha vaj
  • pici csipet só
  • 1 teáskanál vanília-kivonat vagy vaníliás cukor
  • A fondant-hoz:
  • 1 evőkanál zselatin
  • 6 evőkanál víz (ha színezni akarjuk, néhány csepp ételszínezéket tegyünk a vízhez, esetünkben pici pirosat)
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál margarin
  • porcukor, amennyit felvesz (majdnem 1 kg)
  • VAGY készen kapható változat: fehér, rózsaszín

Elkészítés

Elkészítés: A muffinhoz a sütőt melegítsük elő 175 fokra, készítsük elő a muffinformákat. Egy keverőtálba tegyük bele a lisztet, a kakaóport, a szódabikarbónát, a sót, és keverjük össze. Egy másik tálban a cukrot, a vaníliát, az olajat, az ecetet, a tojást, az ételfestéket és a tejfölt keverjük el. Ezután a lisztes keveréket öntsük hozzá a masszához, jól dolgozzuk el. A muffinformákat jó félig töltsük, 20-25 perc alatt meg is sülnek. Tűpróbával ellenőrizzük!
10-12 db muffinhoz elegendő. :)

A vajkrémhez a vizet a cukorral öntsük egy kisebb lábasba, keverjük el, közben kezdjük el felverni a fehérjéket a sóval közepes fokozaton. A cukros vízből főzzünk szirupot. Mikor már látjuk, hogy kezd buborékolni, forrni, fehéredik a teteje, valószínűleg már jó. Vigyázzunk, hogy ne karamellizáljuk, folyamatosan kevergessük, és ne vegyük túl nagy lángra. Húzzuk félre egy percre, nézzük meg, milyen a fehérje: ha már szép fehér, kemény habunk van, vegyük maxra a gépet, és kezdjük a meleg cukorszirupot belecsurgatni a habba. Nagyon óvatosan, lassan adagoljuk, mindig csak keveset! Addig verjük a habot, újra közepes fokozaton, míg langyosra vissza nem hűl. Ekkora darabokban adjuk hozzá a vajat. Legyünk vele türelmesek, keverjünk el egy kockát, aztán jöhet a következő bele. Adjuk hozzá a vanília-kivonatot is. Ne ijedjünk meg, ha a hab kissé összeesik, keverjük tovább közepes fokozaton, jó lesz az. Akkor kapcsolhatjuk ki a robotgépet, ha jó vajas, krémes állagú dolog van a tálban. Nyugodtan keverjük 10 percig, ne maradjon habos, krémesnek kell lennie! Ez a mennyiség 2 adag muffinhoz elegendő.

A fondant-hoz 1 evőkanál zselatint 6 evőkanál vízzel gőz fölött kezdjünk el melegíteni, hogy feloldódjon. Ne forraljuk! Ehhez adunk 2 evőkanál mézet, 1 evőkanál margarint és annyi porcukrot, amennyit felvesz. Folyamatosan adagoljuka porcukrot, végül gyúrjuk össze. Fehér fondantra van szükségünk, illetve rózsaszínre. Ha nem merünk belefogni az elkészítésébe otthon, érdemes venni készen kapható, színezett marcipánt/cukormasszát.

Ha kész, csomagoljuk légmentesen fóliába, néhány órán át pihentessük. Később keményítős deszkán/szilikonon nyújtsuk ki mindkét színt, és késsel vágjunk nyuszifüleket belőle, illetve tappancsokat, formázzunk farkincákat. Ha szeretnénk, apró szaggatóval más formát is kihozhatunk belőle, illetve ha van otthon dekorgyöngy/virág, azt is használhatjuk. Fontos, hogy akkor tudjuk a fül esetében odaragasztani a rózsaszín részt a fehérre, ha picit bevizezzük őket. Ezután száraz, meleg helyen hagyjuk őket száradni néhány órát, esetleg egy éjszakát.

Díszítés előtt a muffinok tetejéből picit levágtam, hogy laposabbak legyenek, könnyebb legyen díszíteni, meg amúgy is szükség volt egy kis morzsára: a krém felkenése után néhány muffin tetejére azt szórtam, és úgy tettem bele az oda szánt figurát, egyéb díszítést.

Megjegyzés

Nagyon aranyos húsvéti finomság, készítésébe akár gyerekek is bevonhatók. Vendégvárás esetén is ideális lehet. - reka941220

Ezek is érdekelhetnek

Friss