A túrós batyu elkészítéséhez 1 dl tejbe beleszórunk 1 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, összekeverjük, és megvárjuk, amíg felfut. Egy nagy tálba beleszitáljuk a lisztet, összevegyítjük a sóval és a többi cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, beleöntjük a maradék tejet és az élesztős tejet. Kézzel vagy géppel dagasztani kezdünk.
A dagasztás második felében két részletben beledolgozzuk a vajat is. Amikor a tészta szép sima és fényes, már nem ragad a tálhoz vagy a kezünkhöz, kelesztőtálba tesszük, lefedjük, és 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót áttörjük, majd összekeverjük a búzadarával, a cukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, a mazsolával és a tojások sárgájával. A tojásfehérjéket egy csipet sóval habbá verjük és óvatosan a masszába forgatjuk.
A megkelt tésztát ráfordítjuk a vékonyan belisztezett munkalapra. Ujjnyi vastag, kb. 40 × 60 cm-es téglalapot nyújtunk belőle, amit éles késsel vagy pizzavágóval 10 × 10 cm-es négyzetekre vágunk. Mindegyik közepére teszünk 1 evőkanál tölteléket. A négyzetek sarkait középen a töltelék fölött összefogjuk, és csavarunk egyet rajtuk.
Sütőpapírral kibélelünk egy kb. 30 × 45 cm-es tepsit, és a batyukat sorban ráhelyezzük, 3-4 cm-re egymástól. Konyharuhával letakarjuk, és újabb 20 percig kelni hagyjuk. Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
A batyukat megkenjük a felvert tojással, és 20 perc alatt aranyszínűre sütjük. Utána langyosra hűtjük őket, és kedvünk szerint porcukorral meghintve tálaljuk.
Nézd meg videón a kelt túrós batyu receptjét!
Megjegyzés
Készíthető mazsolával, de mazsola nélkül is finom a túrós batyu.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.