A túrógombóc elkészítéséhez a túrót áttörjük egy szűrőn vagy villával jól összetörjük, hogy ne maradjanak benne nagyobb darabok. Hozzáadjuk a tojásokat, egy csipet sót, a cukrot, a vaníliás cukrot és ízlés szerint egy kevés reszelt citromhéjat. Ezután belekeverjük a búzadarát, először 5 evőkanállal, majd ha szükséges, még egyet hozzáadunk. A masszát simára keverjük, majd letakarva hűtőbe tesszük, és legalább 30, de inkább 60 percet pihentetjük, hogy a dara megduzzadjon, és a massza könnyebben formázható legyen.
Egy nagyobb serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és hozzáadjuk a zsemlemorzsát. Folyamatosan kevergetve, közepes lángon aranybarnára pirítjuk. Vigyázunk, hogy ne égjen meg, majd levesszük a tűzről, és félretesszük.
Egy nagy fazékban bő vizet forralunk, enyhén megsózzuk. A túrós masszát kivesszük a hűtőből, és nedves kézzel diónyi-nagyságú gombócokat formázunk belőle. Óvatosan a forró vízbe tesszük őket. Amikor az összes gombóc a vízben van, mérsékeljük a hőt, hogy csak gyöngyözzön, ne lobogjon erősen. A túrógombócokat kb. 8-10 percig főzzük: amikor feljönnek a víz tetejére, még 2-3 percig hagyjuk őket főni, majd szűrőkanállal egyesével kiszedjük őket.
A megfőtt, lecsepegtetett túrógombócokat azonnal beleforgatjuk a még meleg, pirított zsemlemorzsába, és minden oldalukat alaposan meghempergetjük benne.
A kész túrógombócokat tálra tesszük, porcukorral megszórjuk, és tejföllel meglocsolva kínáljuk. Akár külön tálkában is adhatjuk hozzá a tejfölt és a porcukrot, hogy mindenki saját ízlése szerint adagolhassa.
Megjegyzés
A túrógombóc még légiesebb, könnyebb lesz, ha nem egészben teszed bele a tojásokat, hanem szétválasztva, a fehérjét habbá verve.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.