A tészta alapanyagait dagasztógépbe tesszük, ügyelve arra, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval. A tésztát addig dagasztjuk, amíg elválik az edény falától, azután egy olajozott falú tálba tesszük, és hagyjuk megkelni. Körülbelül a tészta méretének duplájára kell keleszteni.
Közben előkészítjük a töltelékhez az alapanyagokat. A darált mákot egy fémtálba tesszük, és ráöntünk 5 dkg forrásban lévő vizet. Hozzákeverjük a többi alapanyagot. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, tovább ízesítjük ízlés szerint (só, cukor vagy lekvár hozzáadásával). Intenzív ízű, sűrű, nedves masszát kell kapnunk a végén. A tölteléket három egyenlő részre osztjuk, és félretesszük.
A megkelt tésztát a munkafelületre tesszük, majd három egyenlő részre osztjuk. A tésztadarabokat kigömbölyítjük, és letakarjuk egy tiszta konyharuhával. Pihenni hagyjuk a tésztát 15-20 percig, ezalatt még kelni fog kissé.
A tésztagolyókat egyesével téglalap alakúra nyújtjuk. A hosszabbik oldaluk akkora legyen, mint a sütőforma hosszabbik oldala. Megkenjük a tésztát a töltelékkel, majd feltekerjük. A vajjal kikent sütőformába tesszük, és ismét kelni hagyjuk.
A megkelt tésztát megkenjük felvert tojással. A kalácsokat a 180 fokra előmelegített sütőben 45-50 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk a formában kihűlni, majd felszeletelve tálaljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.