
recept
Egyszerű
Tökéletes birsalmasajt
4.5
Hozzávalók
A forma kikenéséhez:
Elkészítés
- A tökéletes birsalmasajt készítése nem gyors munka, de a végeredmény minden percet megér. A birsalmákat alaposan megmossuk, negyedeljük, és a magházat eltávolítjuk. (Nem kell meghámozni, mert a héj is tele van pektinnel, ami segít a sajt megszilárdulásában.)
- A gyümölcsöt a vízzel és a citromlével egy nagy lábasba tesszük, majd puhára főzzük. Ez körülbelül 25–30 percet vesz igénybe.
- Ha megpuhult, botmixerrel simára turmixoljuk, majd visszatesszük a tűzre.
- Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és (ha szeretjük) a fahéjat. Ezután folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg a massza besűrűsödik és elválik a lábas falától. Ez kb. 45–60 percet igényel, de a tökéletes birsalmasajt recept titka éppen ebben a türelemben rejlik.
- Egy hőálló tálat vagy tepsit vékonyan kiolajozunk, majd beleöntjük a masszát. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd szobahőmérsékleten 2–3 napig száradni.
- Ha a birsalmasajt megdermedt és szeletelhető, vágjuk kockákra vagy szeletekre. Fóliába csomagolva, hűvös helyen hetekig eltartható – ha addig kitart!
Megjegyzés
Ha azt szeretnénk, hogy a birsalmasajt igazán fényes és szép legyen, a szárítás utolsó napján tegyük langyos sütőbe (kb. 50–60 °C-ra) néhány órára. Így kicsit karamellizálódik a teteje, és még finomabb lesz.




















