
recept
Egyszerű




Tejszínes bolognai lasagne
besamelsárgarépásbazsalikomosfokhagymásdarált húsosparmezánoslasagnebesamelesvörösborostejszínesalkalomAllergénekDiófélékebéd-vacsora otthonraegytálételFőételekFőzz és nyerjGlutént tartalmazó gabonafélékGyertyafényes vacsoraháziasjellegklasszikusmarhahúsosmediterránnemzetiség, országolaszsajtossertéshúsosstílusTejTésztaételektésztaféletípusTojásVasárnapi ebédVersenyek
Hozzávalók
A raguhoz:
A besamelhez:
A tészta:
A tetejére:
Elkészítés
- A zöldségeket és a szalonnát kevés olívaolajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a vegyes darálthúst. Lassú tűzön fehéredésig pároljuk, majd lefedve nagyjából 1 órán át főzzük.
- Közben hozzáadjuk a lereszelt fokhagymát, sót és borsot majd felöntjük a vörösborunkkal. Miután a bort elfőtte, beletesszük a hámozott paradicsomkonzervet, a babérlevelet, illetve a bazsalikom levelek felét. Lefedve 45-60 percig főzzük így, majd hozzáadjuk az oregánót és a maradék bazsalikomot, és további 10 perc alatt, néha megkeverve készre főzzük.
- A raguból kiemelünk 2-3 evőkanállal, és egy kis tálban elkeverjük a főzőtejszínnel. Ezután hozzáadjuk a bolognai szószunkhoz. Ízlés szerint pár félbevágott koktélparadicsommal "turbózhatjuk".
- A besamelhez a vajat közepes tűzön felolvasztjuk, majd nagyjából ugyanennyi lisztet adunk hozzá. Sűrűn kevergetve hozzáöntjük a tejet és csomómentesre keverjük. A szerecsendióval, egy csipet sóval és a reszelt parmezánnal ízesítjük. Elkeverjük és hagyjuk 1 percet pihenni.
- Egy tepsi alját kikenjük egy fél merőkanálnyi raguval. Ráhelyezzük a tésztalapokat, majd újabb ragu kerül rá. A ragura bemaselt csöpögtetünk, valamint reszelt trappista sajtot szórunk rá. Addig folytatjuk a rétegezést, amíg tart a ragunk.
- A végén a tetejére először a besamel kerül, majd egy kevés bolognai szósz. Megszórjuk bőven reszelt parmezánnal, majd előmelegített 200 fokos sütőbe tesszük nagyjából 35-45 percre.























