A székely tészta elkészítéséhez először a linzertésztát állítjuk össze. Ehhez a hozzávalókat egy késes betétű robotgépben összedolgozzuk, gombóccá formázzuk, és folpakba csomagolva egy órára a hűtőbe tesszük pihenni.
A pihentetési idő letelte után enyhén lisztezett munkafelületen egy kb. 25 × 38 cm-es tepsi nagyságú, vékony lappá nyújtjuk, óvatosan átemeljük a szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsibe, és a 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Még melegen megkenjük a lekvár felével.
A diós piskótához a tojásokat kézi robotgéppel kihabosítjuk a cukorral
Egy másik tálban összekeverjük a darált diót a liszttel és a sütőporral, majd több részletben óvatosan a cukros tojáshabba forgatjuk.
A masszát a lekváros linzerre öntjük, elsimítjuk, és visszatesszük a sütőbe 20-25 percre.
A kisült tésztát rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni, majd egy tálcára vagy vágódeszkára borítjuk.
A linzeres oldalt megkenjük a maradék lekvárral, hosszában kettévágjuk, és óvatosan egymásra fordítjuk a két tésztalapot, úgy, hogy alul és felül legyen a diós rész.
A csokit mikróban vagy gőz felett megolvasztjuk az étolajjal együtt. Teljesen simára keverjük, egy habzsákba töltjük, aminek vágjunk a sarkán egy pici lyukat, és a sütemény tetejére csorgatjuk.
A sütit legalább 4-5 órára a hűtőbe tesszük, majd szeletekre vágva tálaljuk.
Nézd meg videón, hogyan készül a székely tészta!
Megjegyzés
A székely tészta készíthető bármilyen savanykás lekvárral, barackkal, áfonyával és meggyel is akár.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.