A pitetészta elkészítéséhez a lisztet, a kockákra vágott hideg vajat és a porcukrot egy késes aprítóba tesszük. Jöhet hozzá egy fél narancs reszelt héja és egy csipet só, majd az egészet géppel morzsásítjuk. Ezután hozzáadunk egy egész tojást, és tésztává dagasztjuk. Kézzel gombóccá formázzuk, és folpakba csomagolva a hűtőben pihentetjük.
A megsült sütőtökről leszedjük a héját, és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a porcukrot, majd jöhet a fahéj, szerecsendió, gyömbér, szegfűszeg és a vaníliaaroma. Kerül még bele reszelt narancshéj, három tojássárgája és egy csipet só. Az egészet alaposan összekeverjük. Ha a tök nem elég édes, jöhet bele még porcukor, majd egy deci habtejszín, és alaposan összekeverjük.
A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a sütőtökös keveréket.
A tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk, és piteformába tesszük. A kilógó széleket lecsípjük, és a maradék tésztát újragyúrva, majd visszahűtve felhasználhatjuk a dekorációhoz. A tészta alját az ujjbegyünkkel több helyen lenyomkodjuk, hogy kis mélyedések keletkezzenek.
A nyers tésztára kanalazzuk a tölteléket, és 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük a legalsó rácsra, alsó-felső sütési módon. 50-60 percig sütjük, amíg a töltelék meg nem szilárdul.
Kihűtve, a maradék tésztából sütött levélformákkal és vágott dióval díszítjük.
Nézd meg videón, hogyan készül a sütőtökös pite!
Megjegyzés
Muskotályos sütőtökből készítve igazán édes lesz a töltelék.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.