
recept
Egyszerű


Spenótfőzelék tükörtojással
5
Hozzávalók
Elkészítés
- A spenótfőzelék elkészítéséhez először egy nagyobb fazékban 4-5 liter vizet forralunk fel, amelyhez hozzáadunk egy teáskanál sót. Amíg a víz melegszik, alaposan átválogatjuk és megtisztítjuk a spenótot: levágjuk a szárvégeket, eltávolítjuk a sárgult vagy sérült leveleket, majd bő vízben többször átmossuk, hogy minden apró szennyeződést eltávolítsunk róla. Amikor a víz forr, a leveleket beletesszük, és 4-5 percig főzzük, hogy kissé összeessenek és elveszítsék nyers ízüket. Ezután azonnal leszűrjük, majd hideg vízbe tesszük, hogy megőrizzék friss zöld színüket, és ne puhuljanak túl. Amikor lehűlt, a kezünkkel vagy egy konyharuhával alaposan kinyomkodjuk belőle a felesleges vizet, végül éles késsel körülbelül másfél centiméter széles csíkokra vágjuk.
- Egy közepes méretű lábasban közepes lángon felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadunk egy kevés olajat is, hogy a zsiradék ne barnuljon meg túl gyorsan. Erre tesszük a vékonyan felkarikázott újhagymát, amelyet enyhén megsózunk, hogy jobban kijöjjön az íze, majd 2-3 percig pirítjuk, amíg enyhén megpuhul és édeskés illata lesz. Ezután hozzáreszeljük a fokhagymát, és röviden, csak pár másodpercig pirítjuk, nehogy megkeseredjen. Ekkor adjuk hozzá az előkészített spenótot, amit alaposan átforgatunk a hagymás-fokhagymás alapban. Felöntjük 4 deciliter vízzel, lefedjük, és hagyjuk 4-5 percig lassan főni, hogy az ízek jól összeérjenek.
- Amíg a spenót puhul, egy keverőtálban összekeverjük a tejszínt a két tojássárgájával. Ezt a keveréket sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük, majd egy merőkanállal kiveszünk belőle 2 evőkanálnyit a főzelék főzőlevéből, és folyamatosan keverve hozzáadjuk a tejszínes-tojásos alaphoz. Így elkerüljük, hogy a tojássárgája kicsapódjon. Az egészet a főzelékalaphoz öntjük, majd 1-2 percig lassan, folyamatos keverés mellett főzzük, hogy szépen besűrűsödjön, aztán a spenótfőzeléket levesszük a tűzről.
- Közben egy serpenyőt vékonyan kikenünk néhány csepp olajjal, és megsütjük benne a tükörtojásokat. Figyelünk rá, hogy a fehérje teljesen megszilárduljon, de a sárgája szép lágy maradjon, hiszen így adja majd a legfinomabb kíséretet a főzelékhez.
- Végül a selymes, enyhén fokhagymás tejszínes spenótfőzeléket mélytányérokba szedjük, és mindegyik adag tetejére ráhelyezünk egy frissen sült tükörtojást. Így kínáljuk, melegen, friss kenyérrel, akár ebédre, akár vacsorára.
Megjegyzés
Recept és fotó: Baromfi Termék Tanács, Tojásszövetség
Ajánljuk még
Hasonló receptek
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Hozzászólások (0)
Legfrissebb






















