Sárgabaracklekvár kevés cukorral recept
recept
Egyszerű

Sárgabaracklekvár kevés cukorral

55 perc
6 adag
Átlagos
2024. 06. 18.
Frissítve: 23 perce

Elkészítés

  1. A befőzéshez előkészítjük a dunsztolásra használatos méretes rozsdamentes fazekat. Akkora méretűt érdemes választani, melyben a kb. 2,5 dl űrtartalmú üvegeket úgy lehet elhelyezni, hogy minimum 1 cm-re ellepje majd mindegyiket a forró víz. Az általam használt fazék kb. 18 cm magas és 20 cm széles. A fazekat kb. a 1/2 és 3/4 rész közötti magasságig megtöltjük hideg vízzel, majd lassú tűzön forralni kezdjük. Ezt követően azt a kb. 2,5 l űrtartalmú széles átmérőjű, lapos lábost is megtöltjük vízzel, melyben a lekvárt készítjük, ezt is a tűzhelyre tesszük, és a vizet gyenge tűzön forralni kezdjük. Közben nagyságtól függően 5-6 vagy több kisebb sterilizált, tisztára mosott, csavaros tetejű üveget előkészítünk a konyhapultra. 
  2. A sárgabaracklekvár elkészítéséhez a gyümölcsöket megmossuk és egy széles, lapos tálba helyezzük. A lábosban felforralt vízzel leforrázzuk a barackokat, és gyors mozdulatokkal egy hámozókés segítségével eltávolítjuk a barackok héját és magját (érdemes gumikesztyűt húzni, hogy ne égesse meg az ember a kezét). A nagyjából félbevágott barackokat azonnal a lábosba tesszük és közepes tűzön, folyamatosan kevergetve főzni kezdjük. 
  3. 6-8 perc elteltével már szétesnek a sárgabarackok, kezd sűrűsödni, ekkor már hajlamos erőteljesen pöfékelni a készülő lekvár. 
  4. Ha dzsemet készítünk, nagyjából 10-12 percnyi forralás-sűrítés után a barackokhoz adagoljuk a cukrot. A gyümölcs minőségétől és cukortartalmától függ, mennyi szükséges hozzá. 
  5. Ha homogén, sütemények töltésére ideális sárgabaracklekvár készítése a cél, a cukor hozzáadása előtt mérsékljük a lángot, és egy botmixer segítségével összenyomkodjuk a megfőtt barackokat, és ezt követően adagoljuk hozzá a cukrot. A cukortól természetesen mindig kissé sötétedik a színe, ezzel együtt valamelyest csökken a sűrűsége is. 
  6. Néhány percnyi főzés után eléri a kívánt sűrűséget, melyet könnyen ellenőrizhet bárki: ha egy tiszta kanállal néhány cseppet porcelántányérra cseppentve már nem folyik, akkor elkészült. A teljes főzési idő 2 kg sárgabarack esetén sem több kb. 20 percnél. 
  7. Ha a nagy fazékban felforrt a víz a kész dzsemet/lekvárt az előkészített üvegekbe töltjük úgy, hogy az üveg csavaros részénél legyen a lekvárok teteje. Szorosan rácsavarjuk az üvegekre a tetőt, és a forrásban lévő vízbe sorakoztatjuk őket. Elzárjuk alattuk a lángot, a fazékra fedőt helyezünk. A csírátlanítás ezen módszerével a lassú hűtés során vákuum keletkezik az üveg és tető között, a levegő eltávozik, tompa csattanó hang kíséretében a tető szabályosan „rápattan” az üvegekre. 14-15 óra elteltével a már teljesen kihűlt üvegeket kivesszük a vízből, és az elkészült lekvárokat a kamrapolcra sorakozatjuk. El is készült az ínycsiklandó sárgabaracklekvár.
Megjegyzés
Ez a mennyiség kb. 6 db 2,5 dl űrtartalmú üveghez elegendő.

Recept értékelése

0 / 5

0 értékelés

Ajánljuk még

Tejszínes sárgabarack-krémleves
Recept
Egyszerű

Tejszínes sárgabarack-krémleves

15 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Barackos pite pirított mandulával
Recept
Egyszerű

Barackos pite pirított mandulával

75 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Sárgabarack-krémleves tejszín nélkül
Recept
Bonyolult

Sárgabarack-krémleves tejszín nélkül

55 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Sárgabaracklekvár
Recept
Egyszerű

Sárgabaracklekvár

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Sárgabarack krémleves mini túrógombóccal
Recept
Mester

Sárgabarack krémleves mini túrógombóccal

60 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Sárgabarack dzsem
Recept
Egyszerű

Sárgabarack dzsem

90 perc
|
4 adag
|
Átlagos

Hasonló receptek

Citromos sárgabaracklekvár recept
Recept
Egyszerű

Citromos sárgabaracklekvár

75 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss receptek

Fermentált csalamádé recept
Recept
Egyszerű

Fermentált csalamádé

10 perc
|
3 adag
|
Átlagos
Sárgadinnyés-babapiskótás rakottas szederrel  recept
Recept
Egyszerű

Sárgadinnyés-babapiskótás rakottas szederrel

50 perc
|
8 adag
|
Megfizethető
Áfonyás-citromos muffin  recept
Recept
Egyszerű

Áfonyás-citromos muffin

45 perc
|
12 adag
|
Megfizethető
Meggyes zöldbabfőzelék tükörtojással recept
Recept
Egyszerű

Meggyes zöldbabfőzelék tükörtojással

50 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Spenótsaláta fokhagymás csirkemellel
 recept
Recept
Egyszerű

Spenótsaláta fokhagymás csirkemellel

30 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Bögrés meggyes tekercs recept
Recept
Egyszerű

Bögrés meggyes tekercs

75 perc
|
8 adag
|
Megfizethető

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.