A medvehagymás kenyér elkészítéséhez a langyos-cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd pár perc alatt felfuttatjuk.
A lisztet összekeverjük a sóval. A medvehagymát felaprítjuk.
Az olajat keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a tejfölt és a langyos vizet, majd a felfuttatott élesztőt.
A nedves alapanyagokhoz hozzászitáljuk a sóval elkevert lisztet, hozzáadjuk az apróra vágott medvehagymát és tésztát dagasztunk. Letakarva egy óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, majd tenyérrel téglalap alakúra nyomkodjuk. Ne legyen se túl vékony, se nagyobb, mint a forma, amiben sütjük majd a kenyeret.
A tésztát szorosan feltekerjük, mint a bejglit és a sütőpapírral bélelt formába helyezzük, letakarjuk egy konyharuhával és 30 percig kelesztjük. Sütőpapír helyett használhatunk kizsírozott-kilisztezett formát is.
A másodszor is megkelt tészta tetejét egy éles késsel több helyen is bemetsszük, lespricceljük hideg vízzel, megszórjuk ízlés szerint szezámmaggal és a 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Alsó-felső sütési módon 45-50 perc alatt készre sütjük.
A kisült, még forró kenyeret lespricceljük hideg vízzel, pár perc után kivesszük a formából, és egy rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Megjegyzés
A kenyér tésztája könnyű és jól érződik rajta a medvehagyma íze. Ízlés szerint tehetünk bele több medvehagymát is, de szerintem így is jól érződik az íze. A forma mérete 25x10x7 cm.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.