Provence-i bárányborda francia lecsóval recept
recept
Mester

Provence-i bárányborda francia lecsóval

120 perc
0 adag
Költséges
5
2010. 06. 15.

Elkészítés

Elkészítés: A páchoz egy nagyobb jénai tálban összekeverem a hozzávalókat, beleforgatom a gondosan lefaggyúzott bárányhúst, majd a pácoló edényt fóliával szorosan lezárva 1-2 napra beteszem a hűtőbe pihenni.

Készítéskor a páclé tetejéről leszedett olajon átsütöm a lecsepegtetett húsdarabokat, majd egy nagyobb tepsibe fektetem őket, rakok rá a hagymás pácléből, és letakarva beteszem a tepsit a 170 fokosra előmelegített sütőbe, bő 2 órára.

Közben nekilátok a zöldségek feldarabolásának a francia lecsóhoz. Felkockázom a padlizsánt és a cukkinit, a kaliforniai paprikát csíkokra vágom, félbe, majd szeletekre vágom a hagymát és a paradicsomot, mindegyiket külön tálba teszem. (Az eredeti francia recept szerint mindegyik zöldfélét külön-külön kell elkészíteni, ezért párhuzamosan több serpenyőt használok.)

Hagyma: kevés olívaolajon megpárolom, amikor kezd üvegesedni, sózom, kissé megpirítom, de vigyázok, nehogy odaégjen, megkeseredjen. Ha kész, egy szűrőtálba teszem.

Padlizsán és cukkini: kevés olívaolajon, intenzívebb tűzön együtt sütöm, csak amikor már megpuhultak, akkor sózom, őket is a szűrőtálba teszem.

Kaliforniai paprika: kevés olívaolajon, erős tűzön puhára pirítom, fűszerezés nélkül teszem a szűrőtálba.

Paradicsom: 1-2 evőkanálnyi olívaolajon párolom, kevés cukorral megszórom, hozzáadok 1 gerezd fokhagymanyomón átpréselt fokhagymát, összemelegítem.

Egy nagyobb serpenyőbe teszem a szűrőtálban lecsepegtetett párolt, pirított zöldféléket, ráöntöm a fokhagymás paradicsomot levével együtt, beledobom a megmaradt fokhagymagerezdeket, és hozzáadok egy ízesítőcsokrot: egy póréhagyma külső héjába csomagolom összekötözve a szálas fűszereket, felöntöm a paradicsomlével, sózom, borsozom, kis lángon összefőzöm.

Ránézek a bárányra, ha már megpuhult, fedő nélkül a szaftjával locsolgatva ropogósra sütöm. Amikor kész, vágódeszkán a kiálló bordacsontok között éles késsel szeletekre vágom.

Adagonként tálalom, egy tányérra 2 szelet báránybordát helyezek, leszűrt szaftjával kissé meglocsolom, mellé halmozok a francia lecsóból. Friss, ropogós baugettet adok hozzá.

Mind a bárány, mind pedig a francia lecsó - eredeti, francia neve: ratatouille (ejtsd: ratatui) önálló ételként is elkészíthető, alkalmazható a mindennapokban, de a provence-i konyhában összetartoznak, mint nálunk a pörkölt és a nokedli.

Tudom, nem egyszerű, és ráadásul időigényes is az elkészítése, de nem egy hétköznapi ebédnek, vacsorának ajánlom, hanem egy jeles nap, ünnepi, családi fogásának. Az eredmény megéri a fáradságot! Jó étvágyat hozzá, Nani.

Megjegyzés
A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!

Recept értékelése

5 / 5

2 értékelés

Ajánljuk még

Áfonyalekvár
Recept
Egyszerű

Áfonyalekvár

100 perc
|
5 adag
|
Megfizethető
Fermentált csalamádé
Recept
Egyszerű

Fermentált csalamádé

10 perc
|
3 adag
|
Átlagos
Sárgadinnyés-babapiskótás rakottas szederrel
Recept
Egyszerű

Sárgadinnyés-babapiskótás rakottas szederrel

50 perc
|
8 adag
|
Megfizethető
Áfonyás-citromos muffin
Recept
Egyszerű

Áfonyás-citromos muffin

45 perc
|
12 adag
|
Megfizethető
Meggyes zöldbabfőzelék tükörtojással
Recept
Egyszerű

Meggyes zöldbabfőzelék tükörtojással

50 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Spenótsaláta fokhagymás csirkemellel
Recept
Egyszerű

Spenótsaláta fokhagymás csirkemellel

30 perc
|
4 adag
|
Megfizethető

Hasonló receptek

Cheddar sajtos burgonyás pite recept
Recept
Rafinált

Cheddar sajtos burgonyás pite

80 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Zabos túrógombóc eperöntettel recept
Recept
Egyszerű

Zabos túrógombóc eperöntettel

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Somlói galuska recept
Recept
Bonyolult

Somlói galuska

120 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Epres galette recept
Recept
Egyszerű

Epres galette

55 perc
|
4 adag
|
Megfizethető

Friss receptek

Áfonyalekvár recept
Recept
Egyszerű

Áfonyalekvár

100 perc
|
5 adag
|
Megfizethető
Fermentált csalamádé recept
Recept
Egyszerű

Fermentált csalamádé

10 perc
|
3 adag
|
Átlagos
Sárgadinnyés-babapiskótás rakottas szederrel  recept
Recept
Egyszerű

Sárgadinnyés-babapiskótás rakottas szederrel

50 perc
|
8 adag
|
Megfizethető
Áfonyás-citromos muffin  recept
Recept
Egyszerű

Áfonyás-citromos muffin

45 perc
|
12 adag
|
Megfizethető
Meggyes zöldbabfőzelék tükörtojással recept
Recept
Egyszerű

Meggyes zöldbabfőzelék tükörtojással

50 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Spenótsaláta fokhagymás csirkemellel
 recept
Recept
Egyszerű

Spenótsaláta fokhagymás csirkemellel

30 perc
|
4 adag
|
Megfizethető

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.