
recept
Egyszerű

Padlizsánkrém
3.8
Hozzávalók
Elkészítés
- A padlizsánkrém elkészítéséhez a padlizsánokat alaposan megmossuk, majd hosszában félbevágjuk. Egy éles késsel néhány helyen megszurkáljuk a húsos felületüket. A fokhagymagerezdek felét megpucoljuk, és a padlizsánok húsába szúrjuk – így együtt sül majd meg minden, és a fokhagyma kellemes, édeskés ízt ad a krémnek.
- A félbevágott padlizsánokat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, vágott felükkel lefelé. Előmelegített sütőben 180 °C-on (alsó-felső sütésen) kb. 45–50 perc alatt puhára sütjük. Akkor jó, ha a héja megráncosodik, a belseje pedig teljesen megpuhul, szinte krémes állagú lesz.
- Amíg a padlizsán sül, megtisztítjuk a vöröshagymát, és apróra vágjuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, és alacsony-közepes lángon megfonnyasztjuk rajta a hagymát. Ezután hozzáadjuk a maradék zúzott fokhagymát, és néhány percig együtt pirítjuk, vigyázva, hogy ne égjen meg, mert akkor keserű lehet.
- A megsült padlizsánokat kivesszük a sütőből, és pár percig hűlni hagyjuk, hogy kézzel is kezelhető legyen. Ezután egy kanállal kikaparjuk a puha belső részt – a héját már nem használjuk fel. A sült fokhagymagerezdeket is kiszedjük, ezek is mennek a padlizsánkrémbe.
- A padlizsán húsát, a sült fokhagymát és a pirított hagymát turmixgépbe vagy késes aprítóba tesszük. Hozzáadjuk a citromlevet, majd az egészet krémesre pürésítjük. Ha nincs gépünk, akkor villával is összetörhetjük, így darabosabb, rusztikusabb lesz a végeredmény.
- A padlizsánkrémet megkóstoljuk, és ha szükséges, sóval és borssal tovább ízesítjük. Ha szeretnénk még selymesebbé tenni, adhatunk hozzá egy kevés olívaolajat is keverés közben. El is készült a mennyei padlizsánkrém, melyet néhány nap alatt érdemes elfogyasztani, és addig hűtőben tárolni.
Megjegyzés
Zárható üvegben a hűtőszekrényben jópár napig eláll. Pirított kenyérszeletekre kenve előételnek vagy vacsorára való.
Ajánljuk még
Hasonló receptek
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Hozzászólások (0)
Legfrissebb























