
recept
Bonyolult



Ostoros kalács, ahogy Szabi a pék készíti
Hozzávalók
A kenéshez:
A tetejére:
A töltelékhez:
Tápérték(1 adag)
Elkészítés
- Az ostoros kalács tésztájához a tejet a tojással és a tojássárgákkal összekeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Beleszórjuk a cukrot, a lisztet, végül a sót és lassan dagasztani kezdjük.
- 3 perc után hozzáadjuk a vajkockákat és 4-5 perces gyors dagasztásra váltunk.
- Az elkészült tésztát gömbölyítjük, és egy kiolajozott tálban letakarva pihentetjük 45 percet.
- 3 darab 11x25 cm-es pástétomformát gazdagon kivajazunk és félretesszük.
- A töltelék hozzávalóit egy tálban összekeverjük és betesszük a hűtőbe. (Ezt előző este érdemes előkészíteni, hogy jól összeérjen a töltelék.)
- 9 egyenlő részre szedjük a tésztát, gömbölyítjük és letakarva pihentetjük a pulton.
- Téglalapokra nyújtjuk a tésztadarabokat, megkenjük a töltelékkel, feltekerjük, és hármas fonással megfonjuk mindhárom kalácsot.
- A kalácsokat letojásozzuk, és 45 percet kelesztjük őket, fedetlenül.
- Közben előmelegítjük a sütőt 190°C-ra. A megkelt kalácsokat újra letojásozzuk, és nagyjából 32 perc alatt (alsó-felső sütési módban) készre sütjük.
Nézzétek meg, hogyan készül Szabi zseniális ostoros kalácsa:




















