A nápolyi pizza elkészítéséhez egy nagy tálba öntjük a hideg vizet, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és kézzel vagy egy spatulával elkeverjük, amíg teljesen fel nem oldódik. Ezután apránként hozzáadjuk a lisztet, közben folyamatosan keverjük. Amikor a liszt nagy részét bekevertük, hozzáadjuk a sót, majd az egészet egy sima, kissé ragacsos tésztává gyúrjuk.
Ha kézzel dolgozunk, a gyúrás kb. 10 percet vesz igénybe. Célunk egy sima, rugalmas állagú pizzatészta. Ha géppel dolgozunk, a közepes fokozaton 6-8 perc elegendő lehet. Ezután letakarjuk a pizzatésztát, és szobahőmérsékleten pihentetjük 2 órán át. Ezután kettéosztjuk, majd gömbölyítjük a tésztát, és ismét pihentetjük őket lisztezett tálcán vagy dobozban, további 6-8 órán át szobahőmérsékleten.
A paradicsomkonzervet egy villával durván összetörjük vagy kézzel széttépkedjük. Sózni nem muszáj, de ha szeretnénk, egy csipet sóval és pár csepp olívaolajjal ízesíthetjük. Nem főzzük meg, hiszen a pizza sütés közben úgyis átsül, így marad meg az élénk, friss paradicsomíz.
A mozzarellát előzőleg kicsöpögtetjük, majd felkockázzuk vagy darabokra tépjük. Fontos, hogy ne legyen túl vizes, különben eláztatná a pizzát sütés közben.
Miután a tésztagombócok szépen megkeltek, alaposan belisztezzük a munkafelületet, majd kézzel, nyújtófa nélkül kör alakúra formázzuk őket. Ujjainkkal középről kifelé dolgozva alakítjuk ki a vékony közepet és a vastagabb, levegős szélét, ez adja meg a nápolyi pizza ikonikus, hólyagos peremét.
A kinyújtott pizzatésztára egyenletesen eloszlatjuk a paradicsomszószt – nem túl vastagon –, majd rászórjuk a mozzarelladarabokat. Végül pár friss bazsalikomlevelet helyezünk rá, és meglocsoljuk egy kevés extra szűz olívaolajjal.
A legjobb eredmény érdekében előmelegített pizzakővel vagy acéllal ellátott sütőben sütjük, amennyire magasra csak engedi a sütőnk – legalább 250 °C-on. A pizza 5-7 perc alatt elkészül, a széle hólyagosra sül, a sajt megolvad, és az alja ropogós, de hajlékony marad.
Ha van lehetőségünk, kemencében vagy egy otthoni pizzakemence-sütőben a nápolyi pizza 450–500 °C-on akár 90 másodperc alatt is készre sül.
A kész pizzát azonnal tálaljuk. Ha szeretnénk, a tetejére még egy kevés friss bazsalikomot téphetünk, és egy utolsó csepp olívaolajjal megkoronázhatjuk. A nápolyi pizza nem igényel külön fűszereket vagy extrákat, a letisztult alapanyagok tökéletes harmóniát alkotnak.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.