
recept
Mester
Márványos, omlós bejgli
Elkészítés
- A töltelékhez felforraljuk a tejet a cukorral, majd hozzákeverjük a többi alapanyagot is, és hagyjuk teljesen kihűlni, hogy egy hideg, gyúrható masszát kapjunk.
- A tészta készítésénél előbb a vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd összegyúrjuk a többi hozzávalóval, amíg sima, nedves tésztát nem kapunk.
- Ezután kb. 4-5 mm vastagságú, téglalap alakú formára nyújtjuk ki a tésztát (a tészta kinyújtásához ne használjunk lisztet).
- A hideg tölteléket rásimítjuk a kezünkkel, úgy, hogy 1 cm széles részt hagyjunk ki a szélén. A széleit behajtjuk, és jó szorosra tekerjük. Ha ezzel végeztünk, hideg helyre tesszük pihenni pár órára.
- Bekenjük a tojássárgájával, majd fél óra múlva megismételjük a lazán felvert tojásfehérjével. Ezután további 30 percig pihentetjük a tésztát, majd villával megszurkáljuk a tekercs tetejét, hogy a gőz távozni tudjon sütés közben.
- 190 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük. Szeletelés előtt hagyjuk kihűlni.
Megjegyzés
Azért ajánlom a márványos omlós bejglit az ünnepi asztalra, mert teljesen más ízvilága van, mint a hagyományos kelt bejglinek. Másik előnye, hogy hosszú ideig eltartható, úgy, hogy a minősége nem változik.
Ha így kenjük le a tekercset, akkor lesz márványos a teteje.
























