Elkészítés: Az egész mákszemeket állandó keverés mellett pár pillanat alatt pörköljük illatosra egy száraz serpenyőben, majd öntsük ki egy tányérba, és hűtsük ki.
Tegyük egy keverőtálba a porcukrot, adjuk hozzá az egész tojásokat, és kezdjük el robotgéppel habosra keverni. Addig keverjük, hogy legalább háromszorosára nőjön. Ekkor állandó keverés mellett adjuk hozzá a vanília-aromát, a pörkölt mákot és kanalanként a forró vizet, majd keverjük még 1-2 percig. A lisztet szitáljuk a tojásos keverékhez, és keverőlapáttal keverjük óvatosan össze. (SÜTŐPOR NEM KELL BELE!!!)
Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd kanalazzuk rá a masszát, és egyenletesen simítsuk el. Helyezzük előmelegített sütőbe, közepes hőmérsékleten süssük 10-15 perc alatt készre (én légkeverésnél 150 fokon 12 percig sütöttem). A sütőből kivéve borítsuk rá a tésztát egy liszttel vékonyan megszórt sütőpapírra, óvatosan húzzuk le a forró tésztáról a sütőpapírt, majd takarjuk le egy nyirkos konyharuhával (a bevizesített konyharuhát alaposan csavarjuk ki, hogy éppen csak nyirkos legyen). Letakarva hagyjuk a tésztát teljesen kihűlni, majd vegyük le a konyharuhát. Ezután vágjunk a tésztából 2 akkora kört, hogy beleférjen egy 22 cm-es tortaformába.
Az áfonyát tegyük bele egy tányérba, szórjuk meg a barna cukorral, tegyük be a mikróba, és 2-3 perc alatt pároljuk meg, majd hűtsük ki egészen (közben egyszer óvatosan keverjük össze).
A ricottát keverjük simára a vaníliás cukorral, ízlés szerint porcukorral, a citromlével és a reszelt citromhéjjal. Öntsük hozzá a teljesen kihűlt áfonyát, keverjük össze (én néhány szem áfonyát villával összenyomkodtam, úgy kevertem hozzá).
A vizet forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről, és állandó keverés mellett öntsük hozzá a porzselatint, addig keverjük, míg a zselatin teljesen feloldódik, és már éppen csak langyos. Az előzőleg összekevert áfonyás ricottához öntsük hozzá a kihűlt zselatint, majd keverjük alaposan össze.
A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként szintén keverjük hozzá az áfonyás krémhez.
Helyezzük bele az egyik tésztalapot a tortaformába, öntsük rá az áfonyás-ricottás krémet, helyezzük rá a másik tortalapot, majd tenyérrel óvatosan nyomkodjuk le egy kicsit. Tegyük a hűtőbe pár órára, hogy a krém teljesen megdermedjen (én egész éjszakára a hűtőben hagytam).
A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, majd öntsük hozzá a tejszínt, gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett olvasszuk fel, hogy szép sima, krémes legyen (figyeljünk rá, hogy a tál ne érjen bele a gőzölgő vízbe). Amikor a csokoládé és a tejszín már szépen összeolvadt, vegyük le a gőzről, és kevergetve hűtsük 1-2 percig.
Ezután vegyük ki a tortát a hűtőből, helyezzük egy tortatálra, és öntsük a tetejére a csokoládékrémet, simítsuk el. Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy a csokoládé a tetején teljesen megdermedjen.
Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd éles késsel, ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.