A mákos nudli elkészítéséhez első lépésként a burgonyát sós vízben megfőzzük, összetörjük és hagyjuk kihűlni. Ez nagyon fontos lépés, ugyanis a forró vagy meleg krumpli rengeteg lisztet felvesz és nehéz belőle kemény, jól formázható tésztát gyúrni.
Amikor meghűlt az összetört krumpli, akkor hozzáadjuk a lisztet, a tojást és sót, majd összegyúrjuk. Lisztezett deszkán ujjnyi vastag rudakat formázunk belőle, amelyekből 3 cm-es darabokat vágunk, és gyors mozdulatokkal nudlivá sodorjuk. Használjunk bátran sok lisztet, hogy a nudlik ne tapadjanak a deszkára és egymáshoz sem.
A mákos nudlik kifőzéséhez felteszünk a tűzre nagy mennyiségű vizet, amibe teszünk sót és forrásig melegítjük. Amikor már lobog, akkor beledobáljuk a nudlikat, és miután feljöttek a víz felszínére, onnantól számítva még egy-két percig főzzük, majd szűrőkanál segítségével kiszedjük és hideg vízzel átmossuk, végül lecsöpögtetjük.
A kifőtt nudlikat kevés vajjal összeforgatjuk, majd beleszórjuk a porcukorral összekevert darált mákot, annyival, amennyit ízlés szerint szeretnénk használni és óvatosan átforgatjuk az egészet.
Tálalás után még kerül rá porcukor, illetve aki szeretne, adhat hozzá még mákot.
Nézd meg videón a mákos nudli receptjét!
Megjegyzés
Ne spóroljuk ki a sót a nudli tésztájából, mert a liszt és a krumpli is igényli a sót.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.