Kovászos uborka krumplival recept
recept
Egyszerű

Kovászos uborka krumplival

60 perc
6 adag
Olcsó
2014. 06. 13.

Elkészítés

  1. Az uborkákat alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük. A fokhagymát gerezdekre szedjük, megpucoljuk. A kaprot megmossuk.
  2. 1 darab hámozott idősebb vagy alaposan megmosott újkrumplit felszeletelünk, majd a tisztára mosott befőttes üveg aljára teszünk belőle néhány szeletet.
  3. Kb. fél maréknyi fokhagymát, 2-3 szál kaprot teszünk rá, majd az uborkákat belesorakoztatjuk az üvegbe, lehetőleg jó tömören, hogy ne ússzanak fel később az üveg tetejére. Az uborkákra teszünk ismét kevés kaprot és 2-3 gerezd fokhagymát, majd pár szelet krumplival zárjuk a sort.
  4. Szobahőmérsékletű sós vízzel felöntjük az üveget úgy, hogy ellepje a legfelső szelet krumplikat is. Érdemes a biztonság kedvéért valamivel lenyomatni, hogy semmi se kerüljön a felszínre, és letakarni egy kendővel, hogy ne szálljon bele semmi.
  5. Az üvegeket meleg, félárnyékos helyre állítjuk. Időjárástól függően akár 1 nap alatt is elkészülhet a kovászos uborka. Amikor az uborkák elveszítik az eredeti levélzöld színüket, mindenképpen zárjuk le az üvegeket, és tegyük hűtőszekrénybe.
  6. Az uborkalé a hűtőszekrényben hamarosan teljesen letisztul, az uborkák pedig finom savanykás ízt kapnak, ámde ropogósak maradnak.

Tipp: Előfordulhat, hogy a felső krumpliszeletek elszíneződnek az érlelés közben. Ez esetben dobjuk ki őket, és úgy zárjuk le az üvegeket. Ebben az állatpotban sokáig eláll.

 

Megjegyzés
Mennyiségeket azért nem írok, mert kinek milyen nagy üveg jut, abba vásároljon annyi uborkát, amennyi belefér. A kenyér teljesen fölösleges a kovászos uborkához, mivel a kenyérben lévő keményítőt és cukrokat fogják felhasználni a tejsav erjesztő baktériumok, ugyanakkor élesztőgombák is az oldatba kerülnek, amivel kockáztatjuk, hogy az uborka puha és lottyadt lesz, esetleg túlérik. Az is közkeletű tévedés, hogy a kenyérben levő gombák szükségesek az erjedés beindulásához, ami nekünk igazán kell, az a kapor szárán él, ezért inkább alkalmazzunk friss kaprot. Valamint, a legtöbb recept nagy, kovászolni való uborkákra épít, de sokkal finomabb, esztétikusabb és ropogósabb uborka lesz a végeredmény, ha csemege uborkának való apróságokat használunk fel. Felbontás után még a hűtőben is újra életre kel, tehát utána nem érdemes hosszú ideig tartogatni. Néhány csepp érett lével beoltva gyorsíthatjuk az érési folyamatot. A receptet Botondkemeny küldte. Köszönjük!

Recept értékelése

0 / 5

0 értékelés

Ajánljuk még

Kovászos uborka
Recept
Egyszerű

Kovászos uborka

30 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Almakompót télire tartósítószer-mentesen
Recept
Egyszerű

Almakompót télire tartósítószer-mentesen

80 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Kovászosuborka-leves bulgurral
Recept
Egyszerű

Kovászosuborka-leves bulgurral

30 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Roppanós kovászos uborka
Recept
Egyszerű

Roppanós kovászos uborka

60 perc
|
8 adag
|
Olcsó
Fügelekvár egyszerűen
Recept
Egyszerű

Fügelekvár egyszerűen

60 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kovászos uborka krumplival érlelve
Recept
Egyszerű

Kovászos uborka krumplival érlelve

40 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Kovászos uborka
Recept
Egyszerű

Kovászos uborka

15 perc
|
1 adag
|
Megfizethető
Kovászos uborka fokhagymával és kaporral
Recept
Egyszerű

Kovászos uborka fokhagymával és kaporral

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Fokhagymás kovászos uborka
Recept
Egyszerű

Fokhagymás kovászos uborka

30 perc
|
0 adag
|
Olcsó

Hasonló receptek

Kovászos uborka krumplival érlelve  recept
Recept
Egyszerű

Kovászos uborka krumplival érlelve

40 perc
|
4 adag
|
Olcsó

Friss receptek

Kéksajtkrémmel és pirított baconnel töltött gomba recept
Recept
Egyszerű

Kéksajtkrémmel és pirított baconnel töltött gomba

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Hagyományos cseresznyebefőtt recept
Recept
Egyszerű

Hagyományos cseresznyebefőtt

70 perc
|
3 adag
|
Megfizethető
Piskóta alaprecept
Recept
Egyszerű

Piskóta alaprecept

45 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Egyszerű büfés lángos  recept
Recept
Bonyolult

Egyszerű büfés lángos

90 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Frankfurti leves virslivel  recept
Recept
Bonyolult

Frankfurti leves virslivel

40 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Bodzás-epres panna cotta recept
Recept
Rafinált

Bodzás-epres panna cotta

60 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Ázsiai pirított csirke zöldségekkel recept
Recept
Egyszerű

Ázsiai pirított csirke zöldségekkel

30 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Omlós linzer recept
Recept
Egyszerű

Omlós linzer

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Taco házilag recept
Recept
Bonyolult

Taco házilag

60 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Joghurtos-cseresznyés kuglóf recept
Recept
Egyszerű

Joghurtos-cseresznyés kuglóf

80 perc
|
8 adag
|
Megfizethető
Betyáros rántott csirkemell recept
Recept
Bonyolult

Betyáros rántott csirkemell

50 perc
|
4 adag
|
Megfizethető

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.