A kovászos sörkifli elkészítéséhez a lisztet, a cukrot, a tojást, a tejfölt, a tejet és a kovászt a robotgép táljába tesszük és addig dagasztjuk, amíg összeáll a tészta.
A vajat és a zsírt több részletben hozzádolgozzuk a tésztához. Mindig várjuk meg, amíg teljesen felveszi a zsiradékot, és csak ezután tegyük bele a következő adagot.
Legvégül hozzászórjuk a sót és addig dagasztjuk a tésztát, amíg rugalmas és selymes nem lesz.
A tésztát kivesszük a dagasztóüstből, többször áthajtogatjuk és beletesszük egy zárható kelesztőtálba, vagy olyan műanyag dobozba, amit be tudunk fedni folpakkal. Szobahőmérsékleten 3-4 órát pihentetjük, amíg a kovász hatására a sikérszálak szépen megnyúlnak.
A pihent tésztát két egyforma részre osztjuk, gombóccá formázzuk és letakarva fél órát hagyjuk állni.
Lisztezett munkafelületen 3 mm vastag körlappá nyújtjuk a tésztagombócokat, egy éles késsel vagy pizzavágóval 16-16 cikkre vágjuk és mindegyik szeletkének a szélesebb végére helyezünk egy kis darab sajtot vagy bacont.
A tésztacikkeket szorosan feltekerjük és az illesztéssel lefelé sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A tetejüket pici vízzel lepermetezzük, majd a tepsit folpakkal letakarjuk. Szobahőmérsékleten 4 óra alatt megkelesztjük a sörkifliket.
A kelesztési idő letelte után a sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A kiflik tetejét lekenjük felvert tojással, megszórjuk durva sóval, vagy köménymaggal, esetleg szezámmaggal vagy reszelt sajttal.
A tepsiket az előmelegített sütőbe tesszük és 14-15 perc alatt szép pirosra sütjük a sörkifliket.
Langyosan, vagy hidegen tálaljuk.
Nézd meg videón, hogyan készül a kovászos sörkifli!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.