
recept
Bonyolult
Juhtúrós pogácsa
5
Hozzávalók
Elkészítés
- A tejet a cukorral egy csészében meglangyosítjuk, és belemorzsoljuk az élesztőt, majd meleg helyen felfuttatjuk. A tökmagot száraz serpenyőben megpirítjuk.
- Egy nagy tálban összemorzsoljuk a lisztet a juhtúróval és a vajjal. Egy mélyedést fúrunk a közepébe, és beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a tejfölt, 2 db tojássárgáját és a sót. Összedolgozzuk, végül hozzáadjuk a pirított tökmagot, és jól összegyúrjuk (ha szükséges, adhatunk még hozzá egy kevés lisztet). Egy nagyon könnyű textúrájú, jól gyúrható tésztát kell kapnunk.
- Ezután cipót formázunk belőle, meghintjük liszttel, és konyharuhával letakarva, meleg helyen legalább fél órán át kelesztjük.
- Ha megkelt, átgyúrjuk néhányszor, majd 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk. Pogácsaszaggatóval vagy egy kisebb pohár segítségével kiszaggatjuk a pogácsákat. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd mindegyik tetejét megkenjük 1 db felvert tojással, és megszórjuk tökmaggal.
- 180 fokra előmelegítjük a sütőt, közben hagyjuk tovább kelni a pogácsákat. 30-35 perc alatt készre sütjük.




















