Csülkös kenyér  recept
recept
Bonyolult
Glutént tartalmazó gabonafélékMustár

Csülkös kenyér

120 perc
6 adag
Megfizethető
2020. 04. 09.

Elkészítés

  1. A csülköt 3-4 óra alatt megfőzzük, majd hagyjuk a saját levében kihülni. Ezután kihúzzuk belőle a csontot, majd hagyjuk lecsepegni. Egy vágódeszka segítségével óvatosan ki is nyomkodhatjuk a folyadékot. A hús könnyen széteshet, ezért érdemes zacskóba tenni és elkötni úgy a száját, hogy a formáját megtartsa. Ezután hűtőbe tesszük. Ha valaki nem szeretné, hogy szétessen a csülök, inkább használjon tarját.
  2. Dagasztótálba öntjük a lisztet és a krumpli főzővizét, majd jól összegyúrjuk. Ha ezzel elkészültünk, félretesszük pihenni legalább egy fél, de ha lehet, egy órára. Erre azért van szükség, hogy a lisztszemcsék jól megduzzadjanak a folyadéktól.
  3. Miután megpihent a tészta, hozzáadjuk a kovászt. A liszt és víz keverékével alaposan összeforgatjuk, dagasztjuk. Gyakorlatilag belemasszírozzuk a kovászt. Amikor kezd elválni az edény falától a tészta, hozzáadjuk a főtt burgonyát, aztán továbbgyúrjuk. Amikor elkezd lágyulni a tészta, mehet bele a só. Ezzel még nincs vége, tovább dagasztjuk.
  4. Ha úgy érezzük, hogy már kellően átgyúrtuk a tésztát, akkor kidobjuk egy lisztezett felületre, akár egy nyújtódeszkára, majd odacsapkodjuk néhányszor. Ha a tésztánk összeállt, kiolajozunk egy tálat és benne hagyjuk fél órát pihenni. Ha ezzel megvagyunk, óvatosan kivesszük, majd egy olajozott felületen széthúzzuk, megnyújtjuk egy picit a kezünkkel, majd összehajtjuk és visszatesszük a kelesztő tálba további 30 percre. Ezt még két alkalommal megismételjük, majd hagyjuk kelni egy egész órán át.
  5. A tésztából kenyér formát formázunk, majd belisztezzük egy picit. Konyhakendővel letakarva újabb 20 percre félre tesszük pihenni. Ha ezen túl vagyunk, a tésztalabdának kezdjünk "füleket" húzni mind a négy oldalára, majd söpörjük le róla a felesleges lisztet. Arra törekedjünk, hogy a tészta vastagsága középen is megmaradjon. A közepét megkenjük a magos mustárral, majd belehelyezzük a csülköt. A tésztát szépen lazán ráhajtjuk. Ezután becsomagoljuk egy konyhakendőbe, és további egy órán keresztül kelesztjük.
  6. A sütőt előmelegítjük 250 fokra, benne egy vaslábassal. Ha letelt az egy órás kelesztési idő, a csülkös kenyeret a sütőpapírral bélelt vaslábasba tesszük, ám előtte egy késsel bevagdossuk a tetejét. Egy apró lyukat is szúrunk rá, hogy a csülökből származó folyadék el tudjon távozni. Lefedjük, aztán mehet a sütőbe.
  7. 25 perc után levesszük a fedőt, csökkentjük a sütő hőmérsékletét 215 fokra, majd 35 perc alatt teljesen kisütjük a kenyeret. Tehát, a teljes sütési idő 60 perc.
  8. Kivessük a sütőből, rácson hagyjuk kihűlni, majd éles késsel szeleteljük. Főtt tojással, franciasalátával, friss zöldségekkel tálaljuk.

Nézd meg videón, hogyan készíti Szabi a pék a csülkös kenyeret

 

 

Megjegyzés
Igazi húsvéti recept, amit ugyanakkor érdemes többször is elkészíteni az évben.

Recept értékelése

0 / 5

0 értékelés

Ajánljuk még

Csülkös batyu, ahogy Szabi a pék készíti
Recept
Rafinált

Csülkös batyu, ahogy Szabi a pék készíti

120 perc
|
9 adag
|
Megfizethető
Mazsolás kalács, ahogy Szabi a pék készíti
Recept
Mester

Mazsolás kalács, ahogy Szabi a pék készíti

60 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Medvehagymás fonott kalács
Recept
Mester

Medvehagymás fonott kalács

120 perc
|
6 adag
|
Átlagos
Sonkás-medvehagymás stangli, ahogy Szabi, a pék készíti
Recept
Mester

Sonkás-medvehagymás stangli, ahogy Szabi, a pék készíti

65 perc
|
24 adag
|
Megfizethető
Pizzakenyérke, ahogy Szabi a pék készíti
Recept
Rafinált

Pizzakenyérke, ahogy Szabi a pék készíti

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Céklás-diós kenyér
Recept
Egyszerű

Céklás-diós kenyér

65 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Pancsos perec, ahogy Szabi a pék készíti
Recept
Mester

Pancsos perec, ahogy Szabi a pék készíti

60 perc
|
12 adag
|
Átlagos
Fahéjas csiga, ahogy Szabi a pék készíti
Recept
Mester

Fahéjas csiga, ahogy Szabi a pék készíti

90 perc
|
6 adag
|
Olcsó

Hasonló receptek

Friss receptek

Kéksajtkrémmel és pirított baconnel töltött gomba recept
Recept
Egyszerű

Kéksajtkrémmel és pirított baconnel töltött gomba

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Hagyományos cseresznyebefőtt recept
Recept
Egyszerű

Hagyományos cseresznyebefőtt

70 perc
|
3 adag
|
Megfizethető
Piskóta alaprecept
Recept
Egyszerű

Piskóta alaprecept

45 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Egyszerű büfés lángos  recept
Recept
Bonyolult

Egyszerű büfés lángos

90 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Frankfurti leves virslivel  recept
Recept
Bonyolult

Frankfurti leves virslivel

40 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Bodzás-epres panna cotta recept
Recept
Rafinált

Bodzás-epres panna cotta

60 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Ázsiai pirított csirke zöldségekkel recept
Recept
Egyszerű

Ázsiai pirított csirke zöldségekkel

30 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Omlós linzer recept
Recept
Egyszerű

Omlós linzer

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Taco házilag recept
Recept
Bonyolult

Taco házilag

60 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Joghurtos-cseresznyés kuglóf recept
Recept
Egyszerű

Joghurtos-cseresznyés kuglóf

80 perc
|
8 adag
|
Megfizethető
Betyáros rántott csirkemell recept
Recept
Bonyolult

Betyáros rántott csirkemell

50 perc
|
4 adag
|
Megfizethető

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.