
recept
Mester



Igazi babgulyás
Hozzávalók
Elkészítés
- Az igazi babgulyás elkészítéséhez a babot előző este beáztatjuk.
- A zöldségeket megtisztítjuk, hasábokra vágjuk. A hagymát apróra vágjuk, a kétféle húst felkockázzuk. (Ha szükséges, előtte a lábszárat lehártyázzuk.)
- A tojásból és lisztből csipetkét készítünk. A tojáshoz annyi lisztet keverünk, amennyit éppen felvesz. Apró golyókat szaggatunk belőle. Félretesszük.
- A leveshez a zsiradékot felforrósítjuk, beletesszük a csontokat és az összevágott zöldséget. Amikor minden oldalon átsült, kivesszük az edényből és félretesszük.
- A zsiradékot pótoljuk, ha szükséges. Rátesszük a felkockázott húsokat, és addig pirítjuk, amíg elválik az edény (bogrács) aljától. Megkeverjük, és hagyjuk kifehéredni.
- Rátesszük a hagymát, és összekeverjük. Hozzáadjuk a pirospaprikát, ismét átkeverjük, majd felöntjük kb. 1 dl vörösborral. Amikor a bor kezd elfőni, folyamatosan, kis adagokban a teljes mennyiséget hozzáadjuk a levesalaphoz.
- Apránként felöntjük forró vízzel. Ha bogcsában főzünk, ez kb. 8 liter. Közben a csontot és a zöldséget is visszatesszük az edénybe.
- 30 percig főzzük, majd hozzáadjuk a beáztatott és lecsöpögtetett babot is, és puhára főzzük.
- Amikor a bab már kezd megpuhulni, a levesbe tesszük a csipetkét, és még további 6-8 percig főzzük, amíg puha lesz.
- Mindenki tehet bele csípőset ízlése szerint. Legfinomabb friss, lágy fehér kenyérrel.
- A velőt a tűzön megpirított, fokhagymával átdörzsölt kenyérre kenve előételként fogyaszthatjuk. De a babgulyást velőscsont nélkül is készíthetjük.
Megjegyzés
Többnyire bográcsban főzöm, 10 ember is jól lakik belőle. Rendkívül finom, húsos-babos, rafinált fűszerezettség nélkül is harmónikus ízvilág.
Természetesen köze sincs a seregből ismert, szintén nagyon finom, füstölt-sertéshúsos ételhez, amit magam is szívesen fogyasztok - ha éppen kondást készítek.
A receptet Bartha László küldte. Köszönjük!






















