
recept
Rafinált



Húsvéti fonott kalács
4.7
Hozzávalók
A tésztához:
A nyújtáshoz:
A tepsi kikenéséhez:
A tetejére:
Elkészítés
- A húsvéti fonott kalács elkészítéséhez egy mély tálban elmorzsolunk 3 evőkanálnyi lisztet a vajjal. Ezután beleszórjuk az élesztőt és a cukrot. A tejet kézmelegre langyosítjuk, hozzákeverjük a tojássárgájákat, majd a lisztes keverékre öntjük, és hozzáadjuk a sót.
- A maradék lisztet hozzászitáljuk, és a konyhagép dagasztókarjával lágy tésztává dolgozzuk. Ha túl lágy lenne, egy kevés lisztet adhatunk még hozzá.
- A tésztából cipót formálunk, egy mély, belisztezett tálba vagy kelesztőtálba fektetjük, és 40 percig kelni hagyjuk. Ezalatt a duplájára nő.
- Egy gyúrólapot belisztezünk, és a megkelt kalácstésztát 3 egyenlő részre osztjuk, majd egyenként kb. 30 centi hosszú rúddá hengergetjük. Ezeket egymás mellé fektetjük, a végüket összenyomjuk, a szárakat – mint egy copfot – befonjuk.
- A fonott kalácsot vajjal kikent tepsibe fektetjük, ruhával letakarjuk, és ismét 30 percig kelni hagyjuk. Ha megkelt újra, tejjel simára kevert tojássárgájával megkenjük, és a 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük (légkeveréses sütőben 180 fokon).
- Ezután kivesszük a sütőből, a tejes tojássárgájával újra átfényezzük, majd visszatoljuk, és további 10 percig folytatjuk a sütést. Eközben a kalácsnak szép aranybarna színt kell kapnia. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Végül rácsra fektetve hagyjuk kihűlni.
Ajánljuk még
Hasonló receptek
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Hozzászólások (0)
Legfrissebb























